Af Agnete Finnemann Scheel - 10/11-15 06:54

Langt til ligestilling: Unge støtter gammeldags kvinderollerLangt til ligestilling: Unge støtter gammeldags kvinderoller

Det er ok, at kvinden laver mere husarbejde end manden. Det mener de helt unge, og det overrasker fagfolk.

storybild

(Billede: Polfoto)

Jo yngre man er, des mere tilbøjelig er man til at acceptere, at kvinder står for det meste husarbejde, selvom begge parter arbejder, skriver Avisen.dk.

Det viser en rundspørge blandt 1.033 danskere, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Et flertal af de adspurgte mener dog, der er tale om en forældet tradition. Men et ganske stort mindretal synes, det er helt okay, at kvinder står for tøjvask, rengøring og det øvrige husarbejde.

Unge tjekker sjældnest lønsedlen
Unge tjekker sjældnest lønsedlen

I alt siger 39,5 procent af de adspurgte ja til, at det er ok, at kvinden i huset laver mere end manden. Der er flest unge i alderen 18-29, der finder den arbejdsfordeling acceptabel, mens man med alderen i højere og højere grad ønsker ligestilling på hjemmefronten.

At lige fordeling af arbejdsopgaver i mindre grad optager unge, er ikke sød musik i FOA-formand Dennis Kristensens ører.

- Det er bekymrende, hvis vi nærmer os en udvikling, hvor de unge begynder at stå for en mere klassisk kønsfordeling, siger han til Avisen.dk.

Dermed risikerer vi at gå tilbage til dengang, hvor der var en udbredt holdning om, at det var naturligt, at far passer karrieren, mens mor passer det huslige

Næsten 43 procent af de 18 til 29-årige i undersøgelsen synes, det er i orden, at kvinder laver mere husarbejde, selvom begge arbejder.

Men det samme tal er kun 36,6 procent for de 60- til 69-årige. Og de plus 70-årige er endnu mere indstillede på at dele opgaverne. Her mener kun omkring 30 procent, det er i orden, at kvinder står for det meste af det huslige arbejde.

Næstformand i 3F Jane Korczak er heller ikke opmuntret af undersøgelsen:

- Det er et tegn på, at vi åbenbart er fastfrosset i en position, hvor vi har svært ved at rykke os, når det handler om ligestilling, siger hun til Avisen.dk.

Hun frygter, at man har lullet sig ind i en illusion om, at det går fint med ligestillingen.

Når holdningen til ligestilling hjemme ved kødgryderne ændrer sig med alderen, kan det handle om, at man skal have erfaring med at diskutere opvask og vasketøj, mener Karen Sjørup.

Mohammed reddede kvinde fra at blive tæsket ihjel med jernstang
Mohammed reddede kvinde fra at blive tæsket ihjel med jernstang

Hun forsker i ligestilling og arbejdsmarkedet på Roskilde Universitet.

- De helt unge har måske mest deres familieerfaringer fra deres egen far og mor og kender derfor ikke konflikten i praksis, siger hun til Avisen.dk.

Når ældre er mere optaget af ligestilling, kan det også have en psykologisk forklaring, mener børne– og familieforsker Per Schultz Jørgensen.

- Når man har små børn, er kvinderne mere hjemme og tager sig mere af huset.

Dermed er det den virkelighed, man lever i. Og ens holdninger er præget af ens egen konkrete virkelighed. Vores holdninger stemmer tit overens med den måde, vi lever på, siger han til Avisen.dk.

LÆS OGSÅ: TV: Nyt tv-program om kærestesorger: - Fuck dig, din fede idiot!

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Wozniackis ekstræner efter...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Morten Resen jubler: 'Det havde vi...
bt.dk
Ekspert om forældres kritik af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx