18/07-17 05:03

EU-svar: Danmark kan ikke skyde ulve som vi har lyst tilEU-svar: Danmark kan ikke skyde ulve som vi har lyst til

Flertal i Folketinget samt landbruget vil gerne skyde kunne skyde flere ulve end nu. Det forbyder EU-regler.

storybild

Opdagelsen af en ulvefamilie med otte unger har sat fuld gang i en diskussion af ulve i den danske natur, som også rummer en god del urangst. Scanpix/Claus Fisker/arkiv

Holstebro. Selv om nogle danskere er ulve-utrygge, og landbruget slår sig i tøjret, så har Folketinget ingen magt til at tillade landmænd eller jægere at skyde ulve, der kommer for tæt på husdyr og menneskers huse.

Det fremgår af et nyt svar fra EU-Kommissionen til Danmarks Naturfredningsforening. Foreningen har spurgt på baggrund af den seneste tids ophedede ulvedebat om udsigt til flere ulve i den danske natur.

- Ulven udgør ingen reel sikkerhedsrisiko, der på nuværende tidspunkt gør det rimeligt, at enhver skal kunne gribe geværet og skyde dem, siger præsidenten i Danmarks Naturfredningsforening, Ella Maria Bisschop-Larsen.

- Vi har en lillebitte og ikke bæredygtig bestand af ulve, og den økonomiske trussel mod landbruget er minimal, i forhold til at der dør 25.000 pattegrise hver dag i de danske stalde, siger hun.

For nylig slog formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, fast, at det ikke kan nytte noget, at landmænd skal ansøge om at skyde ulve, hvis de trænger sig på.

Et flertal i Folketinget - Venstre, Dansk Folkeparti, Konservative, Liberal Alliance, og Socialdemokratiet - efterlyste udvidede muligheder for at skyde ulve.

Ella Maria Bisschop-Larsen peger på, at landbruget selv har været med til at lave forvaltningsplanen for ulven. Planen sikrer landmænd økonomisk støtte til ulvehegn samt erstatning ved ulveangreb.

- Så det er forstemmende, når landbrugets formand nu nærer en ubegrundet urfrygt for ulve, siger hun.

Mange ser ulven som et velkomment vink om, at dansk natur fortsat er vild. Andre frygter for angreb på husdyr eller mennesker.

Men selv om Danmark lavede sin første ulveforvaltningsplan i 2014, er det stadig overordnet EU's habitatsdirektiv, der bestemmer.

Derfor må der ikke skydes fredede arter som ulven, uden at der seriøst forinden er forsøgt afværgeforanstaltninger såsom hegn om fårefarme.

I sidste ende kræves der også tilladelse fra Naturstyrelsen.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Højesteret udviser LTF-medlem med...
bt.dk
Superliga-boss måtte fyre sin ven:...
bt.dk
Superliga-bejlerne tager første stik!...
bt.dk
Anfører Kjær støttede dopingdømt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx