Af - 17/01-17 18:26; Opdateret: 18/01-17 10:15

Tjek altid bunden af din plastikflaske: Et lille ikon afslører hvor giftig den erTjek altid bunden af din plastikflaske: Et lille ikon afslører hvor giftig den er

Plastikflaskerne, der indeholder din sodavand eller juice, er lavet af forskellige former for plast. I bunden kan du ofte se hvilken type, men har du styr på, hvad de små symboler betyder?

storybild

(Billede: Scanpix)

Flaskerne, der indeholder den Cola eller en kildevand, du køber i 7/11 eller supermarkedet, er lavet af forskellige former for plastik, som kan indeholde sundhedsskadelige stoffer.

I bunden af de fleste flasker kan du ved hjælp af et lille tal-ikon eller bogstavskombination se, hvilken type plastik flasken er lavet af.

(Her ses bunden af en halvlitersflaske fra Nestea. PET-mærkningen viser, at der er tale om en PET-plast, som de fleste sodavandsflasker er lavet af. Foto: MX)

Ikonerne eller bogstaverne ser ud som på billedet herunder, men har du styr på, hvad de hver især står for?

TV: Sådan er det at leve uden plastik i en måned
TV: Sådan er det at leve uden plastik i en måned

Hjemmesiden Newsner har lavet en gennemgang af de forskille typer, som du kan bliver klogere på herunder.

SF: Forbyd hormonforstyrrende stoffer i fødevareemballage
SF: Forbyd hormonforstyrrende stoffer i fødevareemballage

PET-plastik

Denne type plast bruges typisk til returflasker i salg af sodavand og vand. Fordi den er lavet til engangsbrug, kan det være skadeligt at genbruge flasken for mange gange, og det rådes af hygienjemæssige grunde derfor ikke at bruge PET-flasker som fast vandflaske i sportstasken.

PET-plast anses derudover generelt for at have lav miljø- og helbredsrisiko, selvom enkelte tests har vist, at PET-flasker kan afgive hormoner.

HDP/HDPE-plastik

HDPE - som står for 'high density polyethylene' - bruges blandt andet til vand- og afløbsrør, flasker til rengøringsmidler, baljer, spande og legetøj. Denne type af plastik afgiver i princippet ingen kemikalier, men skal dog ikke varmes op, da dette kan gøre plastikken sundhedsskadelig.

PVC eller 3V-plastik

PVC er en blød, fleksibel plastik, som anvendes til plastfilm til madvarer, madolieflasker, bideringe og legetøj til børn og dyr. Da plasten er hår, tilsættes der ofte blødgørende ftalater, som er bevist hormonforstyrrende og blandt andet kædes sammen med infertilitet, ADHD og børneallergier.
PCV må ikke varmes op.

LDPE-plastik

LDPE - som står for low density polyethylene - anvendes blandt andet til indpakning af brød, frostvarer, plastikposer, tøj, møbler med mere.
Plastikken har ingen kendte miljø- og helbredsmæssige risici. Dog skal den undgås at varmes op.

PP-plastik

PP - polypropylen - er en hvidfarvet/halvt gennemsigtig plastik, der ofte bliver anvendt til for eskempel yoghurtforpakninger. Den er hård og let og tåler, at man varmer den op. Derfor er det typisk denne form for plastik, der anvendes til forpakninger, som kan gå i mikrobølgeovnen.
Stoffet har lave miljø- og helbredsmæssige risici.

PS-plastik

PS - Polystyren - findes i engangsservice, forpakninger til yoghurt og engangsbeholdere til forskellige madvarer som salater. PS kan også forekomme i legetøj, computere og køkkenmaskiner.

PS tilvirkes af ethylbenzen, som man ikke til bunds kender helbredseffekterne af. Dog har dyreforsøg vist tegn på lever-, nyre- og testikelskader.

Polystyren bør derfor undgås i kombination med levnedsmidler, eftersom kemikalier kan trænge ud i maden. Plasten skal heller ikke varmes op og bør desuden ikke bruges flere gange.

PC- eller ikke-mærket-plastik

En blandet gruppe af plaster, som både indeholder farlige og ufarlige typer. Blandt andet bioplaster, som ikke er helbredsfarlige.

Dog indeholder gruppen også polycarbonat, som indeholder det hormonforstyrrende stof Pisphenol A, som siden 2010 har været forbudt i materialer til fødevarekontakt til børn under tre år. Eksempelvis sutteflasker.

PC-mærkede drikkeflasker eller madbeholdere kan derfor være årsag til eftertanke.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Sommer så på sin kone: 'Det var...
bt.dk
Passagerbus brød i brand midt i...
bt.dk
Forskere er forbløffede over ny...
bt.dk
Håndskrevne trusselsbreve igennem 100...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx