30/10-17 12:50; Opdateret: 30/10-17 13:28

Nye Borgerlige-kandidat bifalder sterilisation af flygtningeNye Borgerlige-kandidat bifalder sterilisation af flygtninge

Det kan være en god idé at sterilisere rohingyaer i Bangladesh, mener en af Nye Borgerliges spidskandidater.

storybild

De muslimske rohingya-flygtninge i Bangladesh tilbydes sterilisation til gengæld for et tæppe og cirka 200 kroner. Det kan være en del af løsningen på problemet med overbefolkning, mener Nye Borgerliges spidskandidat i Frederikssund, Morten Johan Lintrup. Partiledelsen tager kraftig afstand fra hans budskab. Scanpix/Dibyangshu Sarkar/arkiv

København. I Bangladesh vil myndighederne sterilisere muslimske rohingya-flygtninge.

Det kan meget vel være en del af løsningen på problemet med overbefolkning, mener Nye Borgerliges spidskandidat til kommunalvalget i Frederikssund:

- Det er ikke sådan, at man bare skal gå ind og sterilisere folk. Men der er tale om et tilbud, ikke tvang, siger Morten Johan Lintrup:

Han har delt et link til Politiken-artiklen "Bangladesh vil sterilisere rohingyaer i kaotiske flygtningelejre" på Facebook med en kommentar om, at Bangladesh ikke lider af "teaterhumanistiske fordomme".

Bangladesh har i flere år tilbudt mænd at blive steriliseret til gengæld for et tæppe og cirka 200 kroner.

Spørgsmål: Kunne man ikke argumentere for, at rohingyaernes største problem ikke er, hvorvidt de bliver steriliseret – men hvorvidt de får mad, rent drikkevand og et sted at sove?

- Jo, men man kunne også argumentere for, at børn ikke skal fødes til usikre forhold og ikke nogen fremtid, siger Morten Johan Lintrup.

Spørgsmål: Er der ikke bedre løsninger på overbefolkning - eksempelvis at udbrede brugen af prævention og hjælpe folk ud af fattigdom?

- Hvis mennesker frivilligt vil lade sig sterilisere, er det da en udmærket model.

- Man kan vende den om og sige, at fattigdom vel ikke skal være en undskyldning for at gøre børn til instrumenter for indkomst.

Rohingyaerne er blevet systematisk forfulgt i Myanmar, og cirka en million er flygtet til nabolandet Bangladesh. Her bor de i overbefolkede flygtningelejre med begrænset adgang til mad, medicin og rent drikkevand.

Morten Johan Lintrup har "efter aftale" med Nye Borgerliges partiledelse valgt at fjerne opslaget, fordi det "ikke er noget, partiet har en politik om", forklarer han.

Spørgsmål: Kunne man forestille sig, at beslutningen også handler om, at dit budskab ikke er det mest empatiske?

- Empati er jo ikke ubetinget godt. Og jeg tror ikke, der er én løsning på vores store problemer.

Spidskandidatens opslag "ligger meget, meget langt" fra partiets politik, understreger Nye Borgerliges medstifter og næstformand, Peter Seier Christensen:

- Man skal bestemt ikke bifalde, at folk opfordres til at blive steriliseret for 200 kroner og et tæppe.

- Vi vil tage sagen op i hovedbestyrelsen og diskutere, hvilke konsekvenser det eventuelt skal have for ham.

Spørgsmål: Hvad mener du?

- Det ser nok lidt svært ud for ham. Men det er ikke en beslutning, jeg har mandat til at tage. Det tager vi på hovedbestyrelsesmødet i slutningen af november.

Spørgsmål: Der kan han jo være valgt ind?

- Ja, det kan han. Men der er ikke noget, vi kan gøre, for man kan ikke fjerne folk fra kandidatlisterne nu. Det er fastlåst.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nærmest alle bloggere reklamerer lige...
bt.dk
21 vanrøgtede hunde blev fjernet fra...
bt.dk
Forskere gør vildt fund ved lille ø:...
bt.dk
Ophidset Morten Wieghorst: Det er...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx