Af Ritzau - 28/12-16 05:31; Opdateret: 28/12-16 08:44

Mytedræber: Må du springe p-pillepausen over?Mytedræber: Må du springe p-pillepausen over?

Er du også i tvivl om, hvorvidt du må springe pausen over og fortsætte på den næste p-pillepakke uden at få menstruation? Få svaret her.

storybild

Artkivfoto af p-piller. (Billede: Scanpix/Esben Salling)

Skal du på ferie, date eller weekendtur kan det være fristende at springe p-pillepausen over, så man ikke risikerer at bløde igennem. Men frygten for at hormoner ophober sig i kroppen, eller at man kan skade sin evne til at blive gravid afholder dig måske.

Det behøver du dog slet ikke at være bekymret for, siger Thomas Larsen, der er ledende overlæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Aalborg Universitet og formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

- Man kommer ikke udenom, at det er unaturligt, men der er ikke noget farligt i at springe sin menstruation over. Men man skal have den en gang imellem, for slimhinden i livmoderen bliver langsomt bygget op og skal frastødes for ikke at få celleforandringer, siger han.

Myten om dalende sexlyst og p-piller punkteres: Det er ikke derfor du mister lysten
Myten om dalende sexlyst og p-piller punkteres: Det er ikke derfor du mister lysten

Der er ikke nogen, der præcis ved, hvor ofte man skal have sin menstruation, men tommelfingerreglen er tre-fire gange om året, forklarer han. Vælger man at springe pauserne over, får man dog nogle pletblødninger. De er et signal fra kroppen om, at slimhinden i livmoderen er blevet for stor, og når de kommer, skal man holde pause fra pillerne, hvor man vil få sin menstruation.

Dansk forskning: P-piller øger risiko for depression
Dansk forskning: P-piller øger risiko for depression

Menstruationen er dog ikke naturlig, selv om det er kroppens signal om, at den har brug for en pause fra pillerne, fortæller professor Ole-Erik Iversen fra kvindeklinikken på Haukeland Universitetssygehus.

- Den menstruationslignende blødning, man får i p-pillepausen er ikke en naturlig eller en almindelig menstruation. Livmorslimhinden vokser på grund af hormonerne, ikke på grund af at kroppen selv sætter det i gang, siger han ifølge videnskab.dk.

Ny forskning: P-piller har en meget positiv bivirkning
Ny forskning: P-piller har en meget positiv bivirkning

Er det derimod blodpropper, du frygter, så har du heller ikke noget at være bange for, siger Thomas Larsen. Han fortæller, at der ingen forhøjet risiko for blodpropper er ved at springe en pause over. Men selv om der ikke er nogen risiko for hverken blodpropper eller ophobning af hormoner, vil Thomas Larsen dog alligevel anbefale de fleste kvinder at tage en pause hver måned.

- Det er et mere simpelt system, fordi du ved, hvornår din menstruation kommer, og du bliver ikke overrasket af pletblødninger, siger han.

Her er Paradise-Carolines krav til sexpartnere
Her er Paradise-Carolines krav til sexpartnere

Ud over pletblødninger kan der være endnu en ulempe, hvis man springer pauserne over. Nogle kvinder oplever nemlig en lidt kraftigere menstruation, hvis de spiser p-piller i tre-fire måneder uden pause. Holder man pause hver måned, har man også mulighed for at sikre sig, at man ikke er blevet gravid, fortæller Thomas Larsen.


LÆS OGSÅ: Professor: Derfor kan p-piller få dig til at vælge den forkerte mand

LÆS OGSÅ: Læger meldt for at snage i ekskoners journaler

LÆS OGSÅ: 8 overraskende facts om p-piller

LÆS OGSÅ: Færre unge kvinder får blodpropper på grund af p-piller

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet jagter mand med specielle...
bt.dk
Alvorlig ulykke: Mand kørt på...
bt.dk
Legendarisk stjerne gør endelig comeback
bt.dk
Geggo afslører: Jeg er startet på en...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx