Af - 05/10-16 17:21; Opdateret: 05/10-16 18:48

TV: Har du husket at rose din veninde i dag?TV: Har du husket at rose din veninde i dag?

Hver femte kvinde får sjældent et kompliment.

Vi føler mere glæde og øget overskud, når vi bliver mødt af søde ord. Komplimenter gør os simpelthen lykkeligere, sundere og klogere – det er videnskabeligt bevist.

Alligevel får hele 20 procent af de danske kvinder sjældent ros, viser en ny rundspørge.

Når du modtager eller giver andre et kompliment, opstår der flere positive følelser i din krop som for eksempel lykke, taknemmelighed, glæde, omsorg og optimisme – alt sammen følelser, som styrker dit immunforsvar, reducerer dit stressniveau og forbedrer dine kognitive funktioner. Alligevel får hver femte kvinde sjældent et kompliment.

De 3-5 kilo du prøver at tabe betyder ingenting
De 3-5 kilo du prøver at tabe betyder ingenting

Hele 20 procent af de danske kvinder er ikke blevet rost i de seneste tre måneder. Det viser den nye undersøgelse af effekten af komplimenter, som er foretaget af Enalyzer for Matas.

Over 1.200 kvinder deltog undersøgelsen, der også viste, at langt størstedelen af alle kvinder føler øget glæde og overskud, når de modtager komplimenter fra en anden kvinde. Og hele 79 procent får den samme følelse, når de siger søde og dejlige ord til andre.

Det videnskabeligt bevist, at når du modtager eller giver et kompliment, opstår der et hav af positive følelser. For eksempel lykke, optimisme og omsorg, som ovenikøbet er med til at styrke dit immunforsvar, reducere dit stressniveau og øge din præstation og dine kognitive evner.

Hvis komplimentet går på dine præstationer, dit arbejde, en opgave eller lignende, så udskiller kroppen belønningsstoffet dopamin i hjernen, som er et energigivende stof, man bliver høj af.

Går komplimentet i stedet på dit væsen, at du er sød, en god ven, eller så fremdeles, er det endorfiner, som er kroppens egen morfin, og kærlighedsstoffet oxytocin, der bliver udskilt.

- Ros er meget værdifuldt for os som mennesker. I bund og grund handler det om, at vi gerne vil være en del af fællesskabet og føle os anerkendt. Og netop derfor giver det så meget positiv energi, når andre roser os, forklarer Louise Luxhøi, som er ekspert i mental sundhed og forsætter:

- Når vi giver komplimenter, er det ikke kun modtageren, der bliver glad. Det giver også en positiv følelse at være afsenderen. Et kompliment gør både andre og os selv i godt humør.

Ny undersøgelse: Derfor er det godt at have bumser
Ny undersøgelse: Derfor er det godt at have bumser


- Komplimenterne fungerer som lim, der styrker en relation rigtig meget. Når du får ros, får du automatisk lyst til at være mere sammen med den person, der roste dig, forklarer Louise Luxhøi.

Et kompliment skal helst være personligt

Den nye undersøgelse viser også, at vi bliver gladest for komplimenter, som kommer fra et velkendt ansigt. 80 procent siger, at det betyder rigtig meget eller meget at få et kompliment fra én, de kender, mens kun lidt over halvdelen bliver rigtig glad for at få et kompliment fra én, de ikke kender.

Til gengæld er vi ligeglade med, om komplimentet kommer fra en mand eller kvinde. Så vær ikke genert; giv et kompliment til sidemanden i toget, så bliver du både gladere, sundere og klogere.

I uge 40 kickstarter Matas og magasinet SKØN kampagnen #skøntsagt for at få flere til at give komplimenter.


LÆS OGSÅ: Har du normale toiletvaner? Tjek dig selv her

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx