Af - 03/02-14 15:31; Opdateret: 03/02-14 16:28

Boligøkonom: Thorning taler som en ejendomsmæglerBoligøkonom: Thorning taler som en ejendomsmægler

Det er ren ønsketænkning, når Thorning siger, at boligmarkedet er ved at tø op, siger førende boligøkonom.

storybild

Thorning fremhævede på dagens pressemøde, at dansk økonomi er i bedring. Hun sagde blandt andet, at boligmarkedet er ved at 'tø op'. Men det er noget vrøvl, siger førende boligøkonom. (Billede: polfoto)

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) gjorde sig stor umage med at finde lyspunkter i dansk økonomi, da hun økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) i dag holdt fælles pressemøde i Statsministeriet efter den store regeringsrokade.

- Vi har også et boligmarked, som er ved at tø op, sagde Thorning blandt andet.

Efter nedsmeltningen i SF: Her er Thornings 7. hold
Efter nedsmeltningen i SF: Her er Thornings 7. hold

Men det passer simpelthen ikke, fastslår en af Danmarks førende boligøkonomer, Curt Liliegreen, sekretariatsleder i Boligøkonomisk Videncenter.

- Det er ønsketænkning. Boligmarkedet er ikke i bedring. Den konjunkturbetingede sygdom, boligmarkedet blev ramt af, da boligboblen bristede, er patienten stadig ikke blevet kureret for. Det er rigtigt, at lejlighederne er steget i København og Aarhus, men det skyldes ikke et sundere boligmarked, men alene at der er flere, der flytter til de store byer, og at der flere og flere singler i de store byer. Men det gør ikke konjunkturenen på boligmarkedet bedre, fastslår han og tilføjer:

- Der er desværre en række tegn i økonomien på, at det ikke går helt så godt, som politikerne, bankerne og realkreditten gerne vil give indtryk af.

Ukendt socialdemokrat bliver minister
Ukendt socialdemokrat bliver minister

Men er det ikke meget fornuftigt, at landets statsminister - godt hjulpet af ejendomsmæglere, banker og realkreditinstitutter - forsøger at tale noget optimisme ind i boligmarkedet?

Opsvinget, der blev væk

- Jeg vil gerne erindre om Henning Dyremose (tidligere konservativ finansminister, red.), som tilbage i 1980'erne oven på kartoffelkuren forsøgte at tale økonomien op med det glade budskab om at 'opsvinget var lige om hjørnet'. Det meddelte han i 1986 oh igen i 1987, 1988, 1989, 1990, 1991, 1992 og 1993. Den stående joke var, at at finansministeren befandt sig ved Rundetårn og gik rundt og ledte efter opsvinget, der var lige om hjørnet, siger Liliegren og tilføjer tørt:

- Det er rigtigt, at der bliver talt meget op optøning af boligmarkedet, men der er ikke noget, der tyder på, at det virker. Når danskerne skal vurderer boligmarkeder kigger de på realiteterne.

Dong-kaos og SF-exit lammer Thorning
Dong-kaos og SF-exit lammer Thorning

Flere undersøgelser fra Boligøkonomisk Videncenter viser således, at danskerne tager følgende forhold i betragtning - i den nævnte rækkefølge - når de overvejer at købe bolig: 1) Prisudviklingen de seneste seks måneder. 2) Dansk økonomis sundhedstilstand. 3) Renteniveauet, 4) Ekspert-udsagn.

- Ejendomsmægleres og politikernes udmeldinger ligger helt i bund, når danskerne tager bestik af boligmarkedet. Så nej, man kan ikke tale et boligmarked op. Vi vil først se en generel forbedring, når økonomien – BNP - retter sig og vokser med halvanden til to procent om året.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk dagligvarekæde sælger nu...
bt.dk
Få måneder efter sit store tab:...
bt.dk
Verdensstjerne anklaget for sexchikane
bt.dk
Hollywood-skuespillerinde bekræfter:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx