Af Berit Hartung - 05/12-17 09:50; Opdateret: 05/12-17 10:04

Luna bliver kaldt 'klam' og 'ulækker' - fordi hun ammer alle sine børn: Nu svarer hun igenLuna bliver kaldt 'klam' og 'ulækker' - fordi hun ammer alle sine børn: Nu svarer hun igen

Kvinder skal ikke skamme sig over at amme deres egne børn og sidde derhjemme og 'skabsamme' i smug, lyder budskabet fra 24-årige Luna Munk, som selv ammer alle sine tre børn. De ældste er to og tre år.

Luna er langtidsammer

'Ulækkert.' 'Klamt.' 'Forkert' og bemærkninger som 'stakkels børn.'

Reaktionerne var til at tage at føle på, da Luna Munk fra Randers i weekenden stod frem i Berlingske og fortalte, at hun stadig ammer sine to ældste drenge, selv om de er henholdsvis to og tre år gamle. Luna er nemlig en såkaldt langtids-ammer: Altså en mor, som ammer sine børn længere end de seks og 12 måneder, som Sundhedsstyrelsen anbefaler nybagte mødre.

For er der noget, de fleste danskere tilsyneladende har en holdning til, så er det rygning, hunde, børn og… nå ja, amning.

Amalie: Derfor deler jeg vilde ammebilleder
Amalie: Derfor deler jeg vilde ammebilleder

Manden hader det og folk glor: Men 29-årig kvinde vil ikke ændre på usædvanlig vane
Manden hader det og folk glor: Men 29-årig kvinde vil ikke ændre på usædvanlig vane

Det har Luna Munk vidst længe. Hun har nemlig delt sine oplevelser med at amme tre børn på samme tid på sin blog Connfession of af pseudo mom og forleden stod hun så frem i Berlingske og fortalte sin historie. Og reaktionerne lod ikke vente på sig.

Selv om mange af kommentarerne - både på hendes blog og på Facebook efter artiklen i Berlingske - har været hårde og negative, så kommer det på ingen måde bag på Luna selv, at folk på den måde farer til tasterne.

»Jeg var forberedt på, at tonen ville være hård. Kvindekroppen er seksualiseret, og vi ser brystet som noget seksuelt, og derfor synes vi, det er forkert at amme lidt større børn. Det er jo ikke noget, vi er vant til at se. Men børnene ser jo ikke noget forkert i det. Det er os voksne, der gør det,« fortæller hun til BT dagen efter og tilføjer, at hun også selv har svaret på nogle af de mest forargede kommentarer.

»Jeg håber, det giver stof til eftertanke, at jeg giver mig til kende og deltager i debatten. Jeg håber, at jeg kan rykke ved nogle af de meget fordomsfulde holdninger,« siger hun og tilføjer, at det nok ikke er noget, der sker fra den ene dag til den anden:

»Det er ikke umuligt, men vi er der slet ikke endnu, fordi der er så mange stærke holdninger.«

»Det sjove er, at mange af dem, der har meget stærke holdninger imod, er folk, som aldrig selv har ammet et barn,« siger hun med et smil i stemmen.

Det var lidt et tilfælde, at Luna Munk blev langtidsammer.

Hendes drenge er kommet hurtigt trip-trap-træssko efter hinanden, og da hun for tre år siden blev gravid med nummer to, var den ældste dreng kun fire måneder gammel. Derfor besluttede hun, at hun ville amme dem begge to, når hun havde født.

»Jeg tog et aktivt valg om at amme dem begge to. Den store var kun 13 måneder, da han blev storebror, og han skulle ikke føle sig tilsidesat, når der kom en lille ny. Det var en god måde at give ham nærvær og tryghed,« forklarer hun.

Hun begyndte at læse lidt mere om det at amme større børn og søgte fællesskab med ligesindede på Facebook.

For tre måneder siden fik drengene så en ny lille bror, så nu ammer Luna tre børn.

'Hvis amning er en privatsag (og det er det) hvorfor så flashe det her?' skriver en læser på Berlingske side på Facebook, mens en anden mener: 'Hun kan amme sine børn som hun vil. Jeg forstår bare ikke, hvorfor hun har haft et behov for at fortælle andre, at hun ammer alle tre børn.'

Maya delte billede på Instagram: Hun gør forskel på sine to døtre
Maya delte billede på Instagram: Hun gør forskel på sine to døtre

Geggos nye amme-billede skaber debat
Geggos nye amme-billede skaber debat

Mange af de negative kommentarer kredser om, at Luna gør noget meget privat offentligt: 'Hvorfor kan du ikke bare gøre det uden at fortæller os om det,' lyder det. Og bemærkninger som 'hold det for dig selv,' går igen og igen i facebook-trådene under artiklerne om hende.

Luna kunne ikke være mere uenig. For hende er det derimod alfa og omega at stå frem og vise, at det er muligt at blive ved med at amme. Hun ønsker at skabe debat og med tiden måske også fjerne fordommene om at amme i længere tid.

»Man skal ikke sidde derhjemme og skabsamme og gøre det i smug. Mange er bange for den meget grove retorik, men sådan skal det ikke være. Man skal ikke gå og skamme sig over den måde, man er forældre på. Derfor er det vigtigt at stå frem og italesætte det som del af en normaliseringsproces. Der skal være plads til os alle sammen. Der skal også være plads til den mor, der giver flaske. Vi gør det alle sammen på hver vores måde. Der skal være plads til os alle, og jeg vil gerne være en frontfigur i den kamp. Hvis jeg kan vise andre, at man kan gøre det på den her måde, så kan det være, at der er flere, der tør stå frem.«

»Jeg ønsker at stå ved, hvem jeg er som mor. Vi gør det på forskellige måder, og hvis vi aldrig ser, at der er nogen, der bliver ved med at amme, så bliver det aldrig normalt.«

Heldigvis har Luna Munk også fået rigtig mange positive kommentarer og tilkendegivelser, og de betyder meget mere for hende, end de negative.

»Jeg har fået mange positive tilkendegivelser i min indbakke fra folk, som synes, jeg er mega-sej. Så får jeg lyst til at fortsætte. Det er en dejlig bekræftigelse, at nogen kan se meningen i det, jeg gør.«

Mor vækker harme: 'Selvfølgelig kan man knalde og amme på samme tid'
Mor vækker harme: 'Selvfølgelig kan man knalde og amme på samme tid'

Hver fjerde dansker: Det er ikke o.k. at amme offentligt
Hver fjerde dansker: Det er ikke o.k. at amme offentligt

Mange spørger hende - lidt provokerende - hvor gamle hendes børn skal være, før hun stopper med at amme dem, men for hende er det ikke en bestemt alder, der er afgørende.

»Når de selv siger fra, så kommer der et naturligt ammestop. Jeg skal også selv kunne være i det. Vi tager en dag ad gangen,« siger hun.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Hver tredje passager gider ikke...
bt.dk
Advarer mod aggressiv og smitsom...
bt.dk
Få måneder efter sit store tab:...
bt.dk
Flaskekast, spyt og slag: Unge piger...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx