03/08-17 06:03

Tjek forsikringen før du låner bilen udTjek forsikringen før du låner bilen ud

Det kan blive dyrt, hvis du ikke kender vilkårene ved skader, før du låner bilen ud til venner og familie.

storybild

Det er ikke ligegyldigt, hvem du låner bilen til, eller hvordan din forsikring er udformet, hvis du låner bilen ud, og der sker en skade. Free/Mikhaylov Oleg/arkiv

København. Hvis venner eller familie har brug for at låne en bil, er automatsvaret fra mange bilejere ja.

Men ved du egentlig, hvordan I er stillet i forhold til forsikring og erstatning, hvis der skulle komme en skade på bilen, mens du har lånt bilnøglerne ud?

Som udgangspunkt er der ikke noget problem i at låne bilen ud til folk, man stoler på - uanset hvordan de så er relateret til en. Det fortæller Casper Schad, advokat i FDM.

- Man må gerne låne bilen ud til andre midlertidigt og ikke langvarige perioder uden at det har forsikringsmæssige konsekvenser, fortæller Casper Schad og tilføjer:

- Taler man udlån i flere uger, vil FDM anbefale, at man kontakter sit forsikringsselskab og indhenter et samtykke, så man ikke får problemer senere.

Det er dog vigtigt, at man læser betingelserne i sin forsikring igennem, før man låner bilen ud. Man skal eksempelvis være opmærksom på, at der kan være nogle forbehold, hvis personen, man låner bilen ud til, er under 25 år.

- Så kan der være vilkår i forsikringsbetingelserne om, at der opkræves en forhøjet selvrisiko - typisk dobbelt selvrisiko. Det bør man undersøge, for det kan være forskelligt fra selskab til selskab, siger Casper Schad.

Sker der en skade på bilen, mens du har lånt den ud, er der ikke noget at rafle om: Omkostningerne til skaden skal dækkes af personen, som låner bilen. Og det gælder faktisk, uanset om personen er skyld i skaden eller ej, man er nemlig ansvarlig på objektivt grundlag, fortæller Casper Schad, advokat hos FDM.

Der er tale om lån af bilen, så længe der ikke er noget vederlag, modydelse eller betaling for brugen. Er der derimod det, så ændrer forholdet sig:

- Hvis der er tale om, at man låner den ud til gengæld for en modydelse eller betaling, så er det ikke et lån per definition, så er det leje. Så hæfter man som låner ikke for hændelige skader, men kun for skader, som man har en skyld i, tilføjer Casper Schad.

Ole Vidstrup, konsulent hos Forsikring & Pension, fortæller, at man aldrig kan risikere ikke at være forsikret, når man låner en bil - forsikringen følger nemlig bilen.

- Det er bilen, der er forsikret - det er ikke dig som låner. Så hvis bilen laver en ulykke, så er det bilens ansvarsforsikring, det går ud over, uanset hvem der har kørt i den, siger Ole Vidstrup.

Det betyder også, at en skade kan få betydning for din anciennitet som indehaver af forsikringen, også selv om det ikke var dig, der kørte bilen, da skaden blev lavet.

Kører man i en leaset bil og låner den ud, er reglerne for forsikring de samme. Her skal man dog have øje for, at der i ens kontrakt kan være bestemmelser, der regulerer, i hvilket omfang man må låne bilen ud.

Fakta: Det gør du ved en skade

- Hvis man lejlighedsvist har lånt bilen ud, og der er sket en skade på den, så anmelder ejeren af bilen skaden til sin egen kaskoforsikring.

- Har man forvoldt skade på tredjemand, anmeldes det til egen ansvarsforsikring.

- Herefter kører forsikringen sagen. Det er personen, som kørte bilen, der er ansvarlig for at dække de omkostninger, ejeren får i forbindelse med skaden - medmindre man har aftalt andet.

- Der kan være betingelser i policen, der vil kunne medføre en forhøjet selvrisiko, eksempelvis hvis det er en yngre bilist, der har kørt bilen.

- Skaden kan få betydning for din anciennitet som indehaver af forsikringen, selv om det ikke var dig, der lavede skaden på bilen.

Kilde: Ole Vidstrup, Casper Schad.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde død på stedet i trafikulykke
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Fire skiløbere frygtes døde i lavine
bt.dk
Stærkt! Dansk succesduo spiller sig...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx