27/10-17 17:22

Gymnasieleven Simon: Derfor har jeg sagt nej til min SUGymnasieleven Simon: Derfor har jeg sagt nej til min SU

Ikke alle tager imod penge fra staten, når de er under uddannelse.

storybild

Foto: Erik Refner

Af Simon Nybo Pedersen, gymnasieelev. Indlægget er oprindeligt bragt i Berlingske.

Først og fremmest er det vigtigt for mig at slå fast, at det følgende ikke er skrevet for at hænge Magnus Schou ud for hans kommentar, »Min SU betalte min Audi«, 14. oktober, men er skrevet som en reaktion på netop denne kommentar.

Der er ingen tvivl om, at der i navnet »Statens Uddannelsesstøtte« ikke lægges op til, at de skattekroner, som videregives til studerende, skal bruges på Audier eller andre eksklusive fornøjelser, men er ment som en hjælp til at lette studielivet for dem, som ikke har tid eller overskud til at tjene nok penge til at dække deres udgifter. Desværre tror jeg ikke, at sidstnævnte er den almene tolkning blandt studerende.

Jeg må indrømme, at da jeg selv fyldte 18, var der for mig ingen tvivl om, at jeg skulle søge SU, for det er jo altid dejligt med lidt ekstra lommepenge. En holdning jeg også har mødt blandt utallige af mine medstuderende. Jeg husker heller ikke at have mødt andre holdninger blandt lærere eller studievejledere, end at vi skulle huske at søge om SU uden først at overveje, om vi egentlig havde brug for det eller ej.

At tage ansvar

Jeg ved, at der er mange, som ikke ville kunne studere uden at de modtog SU, og måske knap nok kan klare sig med den SU, de modtager, også selvom de bor hjemme.

Men jeg ved også, at der er mange, mig selv inklusiv, som sagtens kan klare sig uden SU. Vi er berettiget til at modtage SU, men vi er på ingen måder tvunget.

Vi kan altså ikke skyde skylden, for at mange gymnasieelever bruger deres SU på mere eller mindre ligegyldige ting, på vores danske velfærdsstat. Det er tværtimod min pligt som samfundsborger i Danmark at tage ansvar og vurdere, om jeg egentlig har brug for at modtage SU.

I den forbindelse vil jeg gerne sige tak til Magnus Schou – om end jeg ikke er enig i hans vinkel på emnet – for at provokere mig tilpas nok til at gå ind og afmelde min SU.

Ærligt talt, jeg har modtaget SU i halvandet år, og det er halvandet år for meget. Det vil jeg gerne sige undskyld for.

Jeg ved, at der er mange andre end mig, der modtager SU uden egentlig at have brug for det. Vi bliver nødt til at tage ansvar. SU er et unikt og fantastisk koncept, og det er respektløst over for vores medborgere, at vi misbruger det på denne måde.

Derfor: Overvej om du virkelig har brug for SU, eller om der er andre, som har mere brug for de penge, end du har brug for en ny telefon eller at tage på McDonalds to gange om ugen.

SU står for »Statens Uddannelsesstøtte« – ikke »Selvfølgelig Underholdningsbistand«.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Knust Klopp efter målfest: 'Det er...
bt.dk
Dansk energikæmpe satser på gigantisk...
bt.dk
'Porno er lig med utroskab - uden tvivl'
bt.dk
Disse tre huse koster under 100.000...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx