Af Marc Nicholas Thygesen - 09/04-15 15:01; Opdateret: 09/04-15 15:53

Hotdoggen og pizzaen er på heftig returHotdoggen og pizzaen er på heftig retur

Landets foderbrætter har en kedelig førsteplads, når det handler om virksomhedslukninger, viser undersøgelse. Mere end hver femte grillbar lukkede således sidste år.

storybild

(Billede: Polfoto/PEDERSEN RUNE)

Selv om der serveres til både den søde tand og de værste tømmermænd, er det ikke helt let at drive pizzeria, grillbar eller isbar i Danmark.

Pizzeria ville ikke servere for homoseksuelle: Nu vælter pengene ind
Pizzeria ville ikke servere for homoseksuelle: Nu vælter pengene ind

Det viser en gennemgang af virksomhedslukninger i de 100 største brancher, som dataanalysevirksomhed NN Markedsdata har foretaget.

Således måtte hele 217 pizzeriaer, grillbarer og isbarer lukke i 2014, hvilket svarer til mere end hvert femte virksomhed i branchen.

Kan du se fejlen? Premierminister på charmetur begår 'kæmpebrøler'
Kan du se fejlen? Premierminister på charmetur begår 'kæmpebrøler'

Det gør virksomhederne i denne branche til de mindst levedygtige virksomheder blandt de 100 største brancher.

- Vi kan ikke entydigt sige, at virksomhederne lukker, fordi økonomien er dårlig. Ejeren kan også vælge at lukke, fordi de ønsker at prøve noget andet.

- Men typisk lukker man ikke en virksomhed, som klarer sig godt, siger Ivan Jæger Christiansen, direktør i NN Markedsdata, i en pressemeddelelse.

Andre brancher, der kæmper med lav levedygtighed, er rengøringsvirksomheder, post- og kurertjenester, vinduespolering, detailhandel med brød og konditorvarer samt købmænd og døgnkiosker.

Kebab eller nudler? Rød blok gør grin med Løkkes lommepenge
Kebab eller nudler? Rød blok gør grin med Løkkes lommepenge

I den anden ende af skalaen findes almennyttige boligselskaber. Her lukkede der kun et enkelt selskab hele sidste år, hvilket gør branchen til den mest levedygtige.

Herefter følger anden udlejning af boliger samt udlejning af erhvervsejendomme.

- Det kræver naturligvis en anden økonomisk formåen at slå sig ned som udlejer af erhvervsejendomme, end det gør at leje sig ind i et lokale og begynde at sælge is.

- Derfor ser vi heller ikke så stor udskiftning i disse brancher. Derudover klarer udlejerne sig ganske godt igen, siger Ivan Jæger Christiansen.

NN Markedsdatas branchegennemgang afslører desuden, at der er regionale forskelle på overlevelsesgraden i danske virksomheder.

Mens virksomheder i Region Midtjylland har den højeste overlevelsesgrad med 90,5 procent, ligger Region Sjælland i bunden med en overlevelsesgrad for regionens virksomheder på 88,7 procent.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx