Af Ritzau - 21/06-17 11:51; Opdateret: 21/06-17 12:59

Rød jubel over Ole Birk: Har kæmpet for statslån i ti årRød jubel over Ole Birk: Har kæmpet for statslån i ti år

Regeringens forslag om statslån til almene boliger glæder Enhedslisten og SF, men får hård kritik fra Cepos.

storybild

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) får ros af Enhedslisten og kras kritik af Cepos for sit forslag om at lade staten yde lån til de almene boliger. (Billede: Scanpix/Mads Joakim Rimer Rasmussen /arkiv)

Det er ikke hver dag, at Enhedslisten er de første til at melde sig med offentlig støtte til et forslag fra transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA).

Men det er faktisk tilfældet med et forslag fra Ole Birk om at lade staten overtage opgaven med at låne penge ud til den almene boligsektor.

Det er et forslag, Enhedslisten har haft på programmet i hvert fald siden 2007, oplyser boligordfører Søren Egge Rasmussen (EL).

- Der er ingen grund til, at et realkreditinstitut skal tjene penge på en så sikker investering, som de almene boliger er, siger han.

Hvis forslaget bliver gennemført, vil det blive billigere at finansiere almene boliger. Staten kan nemlig låne til en lavere rente, end den der er på realkreditlån.

Enhedslisten mener, at det bør være lejerne i de almene boliger, der får gavn af den besparelse. Men det har Ole Birk Olesen ikke lagt op til. Han argumenterer med, at det er staten, der kan spare penge.

Og det er ikke uspiseligt for Enhedslisten, lader Søren Egge forstå.

- Det vil betyde, at vi kan køre videre med vores velfærdssamfund. Men lad os nu tage den videre proces og se, hvad der kommer ind af høringssvar, siger han.

Også SF er godt tilfreds med forslaget. Partiet oplyser, at statslån til almene boliger har været en del af dets politik siden 2005.

Hos den liberale tænketank Cepos er der til gengæld mildt sagt ikke begejstring for Ole Birk Olesens forslag.

- Det er dybt overraskende og stærkt kritisabelt, at regeringen vil lade staten drive realkreditvirksomhed for de almene boliger, udtaler analysechef Otte Brøns-Petersen i en skriftlig kommentar.

Han mener ikke, at et forslag om statslig bankvirksomhed burde komme fra en liberal regering.

- Staten er selvsagt ikke bedre til at drive bankvirksomhed end de professionelle aktører, mener han.

Ole Birk Olesen ser ikke noget usædvanligt i, at han som liberal minister nu går i brechen for, at staten fremover skal låne penge ud til byggeri:

- Staten giver ydelsesstøtte til de løbende omkostninger på de lån, som almenboligsektoren optager.

- Og da statslån er billigere end realkreditlånene, vil den støtte blive mindre fremover, hvis vores forslag bliver vedtaget.

- Dermed sparer staten og i sidste ende også skatteyderne penge, og de penge kan vi bruge til andre gode formål, forklarer ministeren til Ritzau.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx