Af Lars Dinesen - 03/01-16 23:07

Ekspert: Dansk grænsekontrol vil højst vare få dageEkspert: Dansk grænsekontrol vil højst vare få dage

Det er langt fra sikkert, at Danmark kan følge Sveriges eksempel og indføre kontrol med grænsen til Tyskland.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Ehrbahn Jacob)

I sin nytårstale antydede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at regeringen muligvis vil indføre dansk grænsekontrol snart.

Men det er langt fra sikkert, at det overhovedet er muligt at kontrollere grænsen til Tyskland, vurderer Gerd Battrup, lektor ved Institut for Grænseregionsforskning på Syddansk Universitet.

- Hvis den kommer, så kommer den højst et par dage, siger lektoren til Information mandag.

HH Ferries vil have kompensation fra Sverige for id-kontrol
HH Ferries vil have kompensation fra Sverige for id-kontrol

Lars Løkke sagde i sin nytårstale, at den svenske grænsekontrol, som træder i kraft mandag, kan tvinge Danmark til at kontrollere grænsen til Tyskland, for at forhindre at migranter og asylansøgere igen vil vandre ad danske motorveje.

Men det er langt fra ligetil at kopiere den svenske grænsekontrol. Der er både praktiske og juridiske forhindringer, skriver Information.

Det er svært at kontrollere den 70 kilometer lange grænse. Desuden kræver det såkaldte Schengen-grænsekodeks, at en fuld kontrol kun kan indføres, hvis der forelægger en alvorlig trussel mod den offentlige orden eller indre sikkerhed.

Svensk politi sætter hegn op på togstation i Malmø
Svensk politi sætter hegn op på togstation i Malmø

Gerd Battrup vurderer derudover, at den tyske regering slet ikke vil acceptere, at transportselskaber bliver pålagt at kontrollere passagernes id i landet.

- Danmark kan selvfølgelig ikke vedtage lovgivning, som gælder i Tyskland, hvis de tyske myndigheder ikke accepterer dette, siger Gerd Battrup.

Hvis det alligevel lykkes at indføre grænsekontrol, forudser lektoren, at Danmark faktisk risikerer at modtage flere asylansøgere.

Kommentatorer: Løkke åbner for grænsekontrol som aldrig før
Kommentatorer: Løkke åbner for grænsekontrol som aldrig før

- Hvis man indfører en tæt grænsekontrol, så vil det formentlig føre til, at man får flere asylansøgere i Danmark, for så vil folk jo enten skulle henvises til at rejse tilbage til Tyskland eller søge asyl i Danmark, siger Gerd Battrup.

Samme argument har Lars Løkke tidligere brugt for at tale imod grænsekontrol.

LÆS OGSÅ: Løkke: Kontrol ved den tyske grænse kan blive nødvendig

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx