Af - 15/11-16 04:00

Facebook flyder med ulovlige solkureFacebook flyder med ulovlige solkure

Køberne ved ikke, hvad de skyder ind i kroppen, advarer ekspert og Lægemiddelstyrelsen.

Bildstrecke im Grossformat »

Selvom melanotan er ulovligt at sælge i Danmark, er det forbløffende let at anskaffe for unge drenge og piger, der er villige til at gamble med deres helbred for at blive brune i huden.

Det viser en gennemgang af flere lukkede Facebook-grupper, som metroxpress har fået adgang til.

Læs også: Unge sprøjter sig brune i huden med skadelige solkure i DR3-program.

- Jeg har 14 solkur stående, som jeg rigtigt gerne vil af med. Jeg har selv brugt det, hvilket mange af mine venner også har, så det kan varmt anbefales, lyder det fra en bruger, der kalder sig Danni.

Prisen ligger typisk på 250-300 kroner per kur, og som det fremgår af mange af salgsopslagene er der tale om pulver, man selv skal blande op, og ofte kommer i umarkerede hætteglas.

- Det vil jeg på det kraftigste fraråde, at man tager. Man ved simpelthen ikke, hvad man får. Jeg har set eksempler med leverancer, hvor distributøren har puttet noget helt andet i. Det kan eksempvis svære væksthormoner eller steroider, som kan gøre skade på leveren, fortæller lektor ved Institut for Medicin og Sundhedsteknologi, Aalborg Universitet, Allan Stensballe.

Her ses et billede fra en salgsannonce i en lukket Facebook-gruppe, hvor der sælges ulovlige solkure.

Hos Lægemiddelstyrelsen er man bekendt med, at salget af det ulovlige stof figurerer mere eller mindre åbenlyst på de sociale medier, fortæller specialkonsulent Karen Juul Nielsen

- Vi ser med stor alvor på det. For når det dukker op på Facebook, kan det for mange have en afdramatiserende effekt, og det er meget uheldigt. For melanotan har meget alvorlige bivirkninger, siger hun.

- Når vi beslaglægger forsendelser med det i lufthavnen eller får anmeldelser om, at det sælges på Facebook, så efterforsker vi sagerne og overdrager dem til politiet. Men det er svært med Facebook, fordi mange af opslagene hurtigt slettes igen, og vi ikke må bruge fiktive profiler, så vi kan få adgang til grupperne, der typisk er lukkede, fortæller Karen Juul Nielsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

En succesfuld københavnsk...
bt.dk
Tre mænd såret efter knivangreb i...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Ny p-pille til mænd på vej
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx