Af - 29/01-16 17:07

MEDIE: Danmark overdriver asyludgifterMEDIE: Danmark overdriver asyludgifter

Danmark ligger formentlig ikke på en reel andenplads over flest udgifter til asylansøgere, skriver Radio24syv.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/Christensen Casper Holmenlund)

Regeringen, politikere, journalister og andre meningsdannere i Danmark har i den seneste uge flittigt delt en graf, der viser EU-landenes udgifter til asylansøgere i 2015, som andel af deres BNP.

Tallene i grafen stammer fra en rapport, som den Internationale Valutafond, IMF, udgav tidligere på måneden. Her ligger Danmark på en andenplads med næstflest udgifter, kun lige overgået af Sverige. Et land, der modtog knap otte gange flere asylansøgere end os sidste år.

Ifølge Radio 24syv de danske tal er misvisende. Danmark har nemlig lagt udgifter til integration oven i udgifterne til asylansøgere.

En af forfatterne bag IMF’s rapport, Bergljot Barkbu, siger til Radio24syv:

- Det danske tal dækker over et større område, der inkluderer omkostningerne forbundet med asylproceduren og ophold for flygtninge, men også integrationsomkostninger for tidligere ankomne flygtninge, hvilket faktisk er en betragtelig del af det totale beløb.

- Asyludgifter skal klares før skatteforhandling
- Asyludgifter skal klares før skatteforhandling

- De her to budgetposter lægges normalt ikke sammen, forklarer post doc. ved Centre for Advanced Migration Studies på Københavns Universitet, Martin Lemberg-Petersen, i et interview med Radio24syv.

Finansministeriet erkender over for Radio24syv, at en sammenligning af landene på baggrund af IMF’s undersøgelse kan være vanskelig. IMF har nemlig oplyst til Finansministeriet, at udgifter til integration ikke indgår i opgørelsen af alle de undersøgte landes udgifter.

Udgifter til asyl fordoblet til godt ni milliarder
Udgifter til asyl fordoblet til godt ni milliarder

De misvisende tal, som IMF har modtaget fra de danske myndigheder, får det altså til at se ud som om, at Danmark bruger langt flere penge på asylansøgere, end vi egentlig gør. Mere præcist ser det ud som om, at vi i 2015 brugte 0,47 procent af vores BNP på udgifter til asylansøgere, hvilket ville svare til, at vi havde brugt omkring en halv million kroner per ansøger.

Det er mere end fire gange så meget, som man brugte per asylansøger i Sverige samme år.

Sveriges asyludgifter er ikke inklusiv udgifterne til integration.

Det oplyser det svenske finansministerium til Radio24syv.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx