Af - 19/08-16 09:00

Radikale: Lesbiske skal have lov til at donere æg til sin partnerRadikale: Lesbiske skal have lov til at donere æg til sin partner

Lesbiske kvinder skal have mulighed for at donere æg til sin partner, lyder det fra Radikale Venstre. Formand for Jordmoderforeningen er skeptisk.

storybild

(Billede: Maria Hedegaard)

Som det er lige nu, kan den ene partner i et lesbisk forhold blive gravid med sæd fra en donor, mens den anden partner adopterer barnet. Men nu åbner Radikale Venstre for, at det skal være muligt for begge parter at føle sig biologisk knyttet til barnet.

Det vil de gøre ved at lovliggøre, at lesbiske kvinder skal kunne donere æg til sin partner, så hun bærer barnet under graviditet, således de begge kan føle sig som ‘biologiske’ forældre. Det sker efter ønske fra de lesbiske kvinder selv.

- Som det er lige nu, er en underlig forhindring i loven, at lesbiske kvinder ikke kan donere æg til sin partner. De ønsker det, og vi vil gøre det lovligt, siger Morten Østergaard (R) til metroxpress.

Morten Østergaard (R) understreger samtidig, at han ikke ønsker at gøre det lovligt at tillade rugemødre, da han specifikt vil have med i loven, at det kun skal være muligt for lesbiske par at benytte dobbeltdonation, det vil sige, at kvinder får både sæd og æg ude fra.

Styrelse: Patientsikkerhed afskærer bøsser fra at give blod
Styrelse: Patientsikkerhed afskærer bøsser fra at give blod

For Morten Østergaard (R) er det særligt vigtigt at ændre loven, så lesbiske par bliver sidestillet med heteroseksuelle par.

- Alle mennesker skal have lov til at træffe lige valg. Vi sidestiller os med homoseksuelle, fordi man har muligheden for at træffe egne valg, siger Morten Østergaard (R).

Formand for Jordmoderforeningen Lillian Bondo er ikke enig med Radikale Venstre om, at det er en god idé at kunne donere æg til sin partner, hvis det handler om, at begge skal være ‘biologisk’ forældre.

- Jeg er modstander af, at man donerer æg til sin partner for at komme i familie med hinanden. Man skal kun bruge det, hvis den kvinde, der skal bære graviditeten, ikke selv kan levere ægget, synes Lillian Bondo, der også er medlem af Etisk Råd.

Hiv-smitte i donorblod kan snyde screening i flere dage
Hiv-smitte i donorblod kan snyde screening i flere dage

Hun fortæller til metroxpress, at hun godt kunne forestille sig at åbne op for dobbeltdonation. Men det skal kun være i tilfælde, hvor begge parter ikke er i stand til at få børn.

Hun fremhæver, at der kan være risici ved en graviditet med doneret æg som for eksempel svangerskabsforgiftning.

Flertal i Folketinget vil lade bøsser donere blod
Flertal i Folketinget vil lade bøsser donere blod

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
United rejste sig efter kæmpe...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
Dansk reality-deltager har fået...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx