Af Cordelia Weber - 14/09-17 13:09

Tøjkæde solgte giftige smykker - fyldt med bly Tøjkæde solgte giftige smykker - fyldt med bly

Miljøstyrelsen har påbudt flere forhandlere at trække uægte smykker tilbage, fordi smykkernes blyindhold kan udgøre en sundhedsrisiko for forbrugerne.

storybild

En række butikker, heriblandt populære forhandlere som den landsdækkende tøjkæde Moss Copenhagen og Tivoli, har solgt smykker, der indeholder så høje koncentrationer af farlige tungmetaller, at flere forhandlerne har fået forbud mod at sælge smykkerne og påbud om at trække armbånd, ringe og halskæder tilbage. Det skyldes, at indholdet af de giftige, allergi- og kræftfremkaldende stoffer udgør en risiko for forbrugerens sundhed.

Se billeder af de ni blyindholdige smykker, der er blevet tilbagekaldt nederst i artiklen.

Giftige og kræftfremkaldende stoffer

»Vi har været særligt opmærksomme på bly i smykkerne, fordi vi med vores beregningsmetode kan se, at nogle af smykkerne afgiver så meget bly, at det udgør en risiko. Bly kan blandt andet påvirke børns indlæringsevne og intelligens,« siger Inger Bergmann, kontorchef i Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Udover bly har Miljøstyrelsens stikprøvekontrol fundet for meget nikkel og cadmium i flere smykker. Miljøstyrelsen har i alt kontrolleret 88 smykker fra 28 firmaer. 18 smykker var ulovlige, heraf afgav fire for meget nikkel, tre indeholdt cadmium, seks smykker indeholdt bly og fem smykker indeholdt både bly og cadmium over de tilladte grænseværdier.

Cadimium er ifølge Miljøstyrelsen giftigt, kræftfremkaldende og farligt for miljøet, ligesom bly også er et giftigt tungmetal, der ophobes i naturen og mennesker og kan påvirke nervesystemet.

Allergirisiko

Nikkel er kendt af de fleste danskere for at kunne fremkalde allergi, og ifølge professor og centerleder for Videnscenter for Allergi, Jeanne Duus Johansen, er smykker, der afgiver for meget nikkel, et stort problem, fordi det betyder, at mange rammes af nikkelallergi.

»I 90'erne fik omkring 20 procent af alle kvinder konstateret nikkelallergi, og det affødte et initiativ, der gennem lovgivning gik ud på at begrænse afgivelsen af nikkel fra forbrugsgenstande. Det har betydet, at vi har set hyppigheden af nikkelallergi falde i Danmark og EU,« siger Jeanne Duus Johansen og fortæller, at det i dag er ti procent af yngre kvinder, som er allergiske.

»Det er stadig et meget højt tal, og det har vi måske noget af forklaringen på her. Lovgivningen respekteres ikke af alle, og det betyder, at der stadig er en udsættelse, der giver en betydelig risiko,« siger Jeanne Duus Johansen.

Generelt problem

Det er ikke første gang, at Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har fundet for højt indhold af tungmetaller i uægte smykker. Tidligere kontroller har vist, at 25, 21 og 18 procent af de kontrollerede smykker har været ulovlige, og det tyder ifølge Inger Bergmann på, at der er et generelt problem med de billige, uægte smykker.

»Der er et billede af, at der er en relativ stor grad af overtrædelser, så for at være på den sikre side, er det en god ide at følge de råd, vi har, hvis man som forbruger ønsker at købe og bruge den her type smykker.«

Køb dine smykker hos en forhandler, der kan garantere, at smykkerne ikke frigiver tungmetaller. 

Tag ikke smykker i munden.

Undlad at bære de samme uægte smykker hver dag. 

Lad kun børn bære uægte smykker ved specielle lejligheder. 

Undlad at sove med uægte smykker. 

Dyrk ikke sport med uægte smykker på

Kilde: Miljøstyrelsen

 

Moss Copenhagen: »Det skal bare være i orden«

Et af de smykker, Miljøstyrelsen har påbudt skal trækkes tilbage fra forbrugerne, er et armbånd fra den populære tøjkæde Moss Copenhagen.

Direktør i virksomheden Anders Freund fortæller, at han i januar blev gjort opmærksom på, at der var et problem med armbåndet.

»Vi overtog virksomheden fra et konkursbo sammen med et stort varelager. Det omtalte smykke var en del af de gamle varelager, og vi gik lidt naivt ud fra, at de tidligere ejere havde fulgt de regler, der gælder,« siger Anders Freund og understreger, at det ikke skal lyde som om, han forsøger at undskylde noget.

»Vi lægger os fladt ned. Vi tager det meget, meget seriøst, og det skal bare være i orden.«

Anders Freund fortæller, at Moss Copenhagen med det samme trak smykket ud af butikkerne og tog kontakt til de kunder, der havde købt smykket for at gøre dem opmærksomme på sundhedsrisikoen, han fortæller også, at man som kunde ikke skal være bekymret for, at der er en risiko ved de smykker, man køber i Moss Copenhagen.

»Vi tester selv vores smykker, og vi har ikke oplevet, at det har været et generelt problem. Det er desværre umuligt at teste alle smykker, men vi tester som minimum et af hvert smykke i hver produktion, og hvis det ene smykke er godt, plejer de alle sammen at være indenfor normerne.«

Tivoli: »Reglerne skal overholdes«

Lifestone, der lejer en butik i Tivoli, har solgt to ulovlige smykker, som de er blevet påbudt af Miljøstyrelsen at trække tilbage. Det drejer sig om en ring og en halskæde.

Kommunikationskonsulent hos Tivoli, Simon Verheij, fortæller, at Tivoli ikke kendte til sagen, før BT kontaktede dem.

»Jeg har fået oplyst af den nye ejer af butikken, at han den 26. januar fik at vide af Miljøstyrelsen, at der var et problem med de to smykker, der var blevet solgt af den tidligere ejer. Restvarerne blev fjernet og destrueret, og den tidligere ejer, der fortsat har netbutikken, lavede et opslag på sin hjemmeside, hvor han informerede om, at smykkerne kunne udgøre en sundhedsrisiko og derfor blev tilbagekaldt,« siger Simon Verheij og fortæller, at ejeren har oplyst, at der er blevet solgt 16 halskæder og 22 ringe - kun et smykke er blevet returneret.

Sagen har fået Tivoli til at indskærpe overfor de personer, der lejer boder i den populære forlystelsespark, at de skal overholde gældende regler.

»Vi sender en mail rundt til alle vores lejere om, at der har været den her sag, og at det er vigtigt, de overholder gældende regler og gør os opmærksomme på det, hvis de får et påbud eller kritik fra myndigheder,” siger Simon Verheij og tilføjer, at sagen også bliver taget op på det næste lejermøde, Tivoli afholder«

»Det er klart, vi ikke kan acceptere, der bliver solgt varer, der kan udgøre en sundhedsrisiko, hvad enten der er tale om mad eller smykker og får man besøg af myndighederne, så skal vi have det at vide”.

Simon Verheij tilføjer, at man er meget velkommen til at rette henvendelse til Lifestones butik i Tivoli, hvis man bliver opmærksom på, at man har købt et af de omtalte smykker, så vil man kunne få sine penge tilbage eller bytte til noget andet.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Karen Maj udlejede sit sommerhus: Så...
bt.dk
Flere biler i voldsomt trafikuheld:...
bt.dk
Politiet advarer: Det her tilbud ER...
bt.dk
Line købte frokost med sin finger:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx