Af Ritzau - 21/12-16 05:01

Forskning skal hjælpe komælks- og nøddeallergikereForskning skal hjælpe komælks- og nøddeallergikere

Et nyt forskningsprojekt skal gøre det muligt at behandle og forebygge to former for fødevareallergi.

storybild

Projekt Alleviate, som ledes af DTU, skal øge livskvaliteten for personer, der kæmper med enten komælksallergi eller jordnøddeallergi. Disse allergier kan medføre alt fra milde til meget alvorlige reaktioner. Arkivfoto. (Billede: Free/Www.colourbox.com)

Måske kender du selv det med at læse varedeklarationerne nøje, købe ind i specialbutikker og altid lave maden fra bunden for at undgå en alvorlig allergisk reaktion.

Fødevareallergi er et voksende problem, og det er endnu ikke lykkedes forskerne hverken at forebygge eller behandle sygdommen.

Men nu vil forskere forsøge at give allergikere livskvaliteten tilbage. Det forklarer Katrine Lindholm Bøgh, der er projektleder og seniorforsker i et nyt projekt, som DTU Fødevareinstituttet skal lede.

Formålet er at udvikle to nye produkter, som fremmer tolerancen over for de proteiner i fødevarer, der kan fremkalde enten komælksallergi eller jordnøddeallergi.

- Det ene produkt er proteiningredienser til modermælkserstatning, der skal forebygge komælksallergi, og det andet er en vaccine, som kan behandle jordnøddeallergi, siger Katrine Lindholm Bøgh.

Hun forklarer, at projektet til at begynde med fokuserer på netop de to former for allergi, fordi behovet her er størst.

- For børn er den største synder inden for fødevareallergier komælksallergi. Cirka 25 procent af alle børn er disponeret for den allergi, så det er vigtigt at udvikle forebyggende metoder.

Det gælder ifølge seniorforskeren også jordnøddeallergi, som især rammer voksne. Den kan udløse nogle af de mest alvorlige og livstruende reaktioner.

Om projektet vil gøre det muligt for komælks- og jordnøddeallergikere at indtage store mængder af de fødevarer, de ikke kan tåle, tør Katrine Lindholm Bøgh ikke love.

Projektet løber over fire år.

Det er endnu ikke besluttet, om allergikere selv skal betale for vaccinen mod jordnøddeallergi.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Årets hidtil dyreste hussalg: Så...
bt.dk
Efter tv-dokumentar: Direktør stopper...
bt.dk
Medie: Prins Charles fik gæster til...
bt.dk
Medie: Brøndby jagter tysker med...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx