Af - 14/06-16 14:58; Opdateret: 14/06-16 15:45

Så mange børn forgiftes efter at have spist planter - som kan købes i IKEASå mange børn forgiftes efter at have spist planter - som kan købes i IKEA

Hvert år bliver cirka 50 børn forgiftet af at spise planterne Zamioculcas og Fredslijle, som for eksempel kan købes i IKEA's plantemarked. Det viser tal fra Giftlinjen.

storybild

Siden 2006 er 347 børn blevet forgiftet efter at have spist planten Zamioculcas. Det viser tal fra Giftlinjen. (Billede: Wikimedia Commons)

Hvert år modtager Giftlinjen cirka 50 opkald fra nervøse forældre, hvis børn har spist af eller slikket på blade fra de giftige planter Zamioculcas og Fredslilje.

De to planter kan købes på de fleste planteskoler og i IKEA's plantemarked i de fysiske varehuse eller på nettet.

IKEA sælger giftige planter i deres plantemarked
IKEA sælger giftige planter i deres plantemarked

I dagens metroxpress retter professor i botanik Ole Seberg kritik af varehusets manglende varedeklaration af de to planter. Han synes, den er mangelfuld og mener, at det svenske varehus er forpligtet til at oplyse, hvilke reelle risici, der kan være ved at købe en stueplante som for eksempel Zamioculcas, fordi de har så mange børnefamilier i deres kundeklientel.

Tallene fra Giftlinjen viser, at flest børn bliver forgiftet, efter at have spist Zamioculcas. For den plante alene modtager Giftlinjen cirka 40 opkald om året.

Rør IKKE disse københavnske forårsplanter
Rør IKKE disse københavnske forårsplanter

Niels Ebbehøj, overlæge på Arbejds- og Miljømedicinsk Afdeling på Bispebjerg Hospital, hvor Giftlinjen hører til, synes, at man skal tage den med ro, før man udråber de to planter til større farer, end de reelt er:

- Jeg synes lidt, det er noget pjat. Måske får de 50 personer, der ringer ind om året, lidt ondt i munden eller lidt ondt i maven, men mere sker der altså ikke. Jo, spiser du flere blade fra Zamioculcas, vil jeg ikke afvise, at man kan blive syg, men det er ikke noget, du dør af, lyder det fra Niels Ebbehøj.

Danskerne jagter ulovlige LSD-svampe i skovbunden
Danskerne jagter ulovlige LSD-svampe i skovbunden

Overlægen spørger herefter retorisk, om man så for fremtiden er nødt til at være så påpasselig, at man varedeklarerer alt:

- Må vi så heller ikke plante guldregn for tæt på en børnehave eller have tomatplanter, fordi man ved at tygge for længe på bladene kan få ondt i maven? Hold nu op og brug kræfterne på de planter man rent faktisk kan dø af. Og det er ikke stueplanter. Ingen af dem dør man af, siger Niels Ebbehøj.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx