Af - 09/07-15 06:29

Mindst 1.300 unge læger får stort skattesmækMindst 1.300 unge læger får stort skattesmæk

Det bliver dyrt for mindst 1.300 unge læger, at både regioner og læger har overset en ændring i reglerne for beskatning af medarbejderboliger. Karina Warning har netop fået et skattesmæk på 102.000 kroner.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

En stor gruppe unge læger er tvunget til at finde den helt store pengepung frem. De får nemlig et skattesmæk, nogle på over 100.000 kroner, fordi regioner og læger har overset en ændring i reglerne for beskatning af regionernes medarbejderboliger.

Metroxpress' aktindsigter hos landets fem regioner viser således, at mindst 1.300 unge læger får eller har fået et skattesmæk.

Indberetningsbunke over HPV-vaccines bivirkninger vokser
Indberetningsbunke over HPV-vaccines bivirkninger vokser

Ændringen trådte i kraft 1. januar 2013, men først i år blev læger og regioner opmærksomme på, at lægerne skal beskattes af den prisforskel, der er mellem de billigere medarbejderboliger og den relle markedsværdi.

En af dem, der derfor har fået et skattesmæk, er 33-årige Karina Warning. Hun er i gang med at uddanne sig inden for sit lægespeciale i Region Syddanmark og skal nu beskattes af 102.000 kroner.

- Jeg er ikke vred over, at loven er ændret, men jeg er vred over, at vi ikke er blevet informeret, for regionerne har pligt til straks at oplyse om ændringer i lejeforholdene. De fralægger sig ethvert ansvar. De lader unge kommende speciallæger stå alene med en kæmpe uvarslet regning. Så jeg føler mig pisset på af min arbejdsgiver, siger Karina Warning.

203 flygtningebørn var i virkeligheden voksne
203 flygtningebørn var i virkeligheden voksne

Selvom regionerne burde have oplyst deres ansatte om skattereglerne, så har de unge læger en dårlig sag, vurderer skatteekspert Torben Bagge.

- Det er min bedste vurdering, at der er ikke noget at gøre ved det. Lægerne skal desværre af med pengene. Vores skatteregler er helt objektive i sådanne sager. Begge parter har sovet i timen, men det vil i hvert fald kræve noget helt særligt at komme igennem med et krav om, at regionerne skal betale, siger han.

HPV-piger: Lægerne siger, vi er tossede
HPV-piger: Lægerne siger, vi er tossede

Hos Region Syddanmark, der har lavet over 1.000 indberetninger til Skat vedrørende for lav leje på medarbejderboliger, beklager sundhedsdirektør Jens Elkjær, at de unge læger er blever ramt af skattesmæk.

- Der er simpelthen ikke nogen, der har været opmærksomme på, at reglerne er blevet ændret. De yngre læger har i årtier haft det privilegium at få en lejebolig væsentlig under markedsværdi, fordi de flytter rundt under uddannelsesforløbet. Så det er praktisk både for os og dem. Derfor er det her en rigtig ærgerlig sag, men de har stadig et gode. Bare lidt mindre, siger han.

SF: Sundhedsstyrelsen opfører sig dumdristigt med HPV-vaccinen
SF: Sundhedsstyrelsen opfører sig dumdristigt med HPV-vaccinen

Region Syddanmark har indtil videre modtaget over 100 klager fra ansatte, men Jens Elkjær afviser samtidig, at regionerne kan betale lægernes regning.

- Vi har bare ikke mulighed for at gøre noget. Vi kan ikke betale lægens skat. Det har vi ikke hjemmel til. Men det her er selvfølgelig dybt beklageligt. Ingen lægger jo penge til side til at betale en skat, som de ikke forventer, siger han.

Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine
Praktiserende læger: Lad os vente med ny HPV-vaccine

Det har ikke været muligt for metroxpress at opgøre præcist, hvor mange unge læger der får skattesmæk, da regionerne opgør tallene forskelligt. To regioner opgør det på antallet af personer, mens to andre opgør antallet af indberetninger til Skat. Den femte og sidste region opgør antal lejemål.

Der er derfor minimum tale om 1.300 personer, som bliver ramt, men det reelle tal er med stor sandsynlighed endnu større.

LÆS OGSÅ: Sundhedsstyrelsen står fast: Vi ændrer intet efter HPV-advarsel

LÆS OGSÅ: Lægemangel får læger til at ansætte sygeplejersker og fysioterapeuter

LÆS OGSÅ: Læger: En ud af 500 piger bliver alvorligt syg af at få HPV-vaccinen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fødevarestyrelsen kalder mayonnaise...
bt.dk
Dansk forlystelsespark kåret til...
bt.dk
Klaus' kæreste gik fra ham på grund...
bt.dk
Se billederne: Han gør alt for at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx