Af - 21/05-16 08:33

En fjerdedel af Danmarks antibiotikaforbrug er overflødigtEn fjerdedel af Danmarks antibiotikaforbrug er overflødigt

Selv om flere og flere danskere rammes af resistente bakterier, burde hver fjerde recept på antibiotika slet ikke være udskrevet, advarer eksperter.

storybild

(Billede: Linda Kastrup)

- Jeg vil vurdere, at mindst en fjerdedel af vores forbrug er unødvendigt. Og det er især blandt småbørnene, at der sker et markant stort overforbrug, fordi forældrene føler sig pressede til at have raske børn, og det pres oplever de praktiserende læger så også, siger professor Henrik T. Westh, Institut for Klinisk Medicin, Hvidovre Hospital.

Resistente superbakterier kan medføre massedød om få år
Resistente superbakterier kan medføre massedød om få år

Henrik T. Westh's advarsler kommer i forbindelse med, at den britiske regering i går offentliggjorde en stor rapport om resistente bakteriers trussel mod menneskers overlevelse i fremtiden, hvor behandlinger som for eksempel kejsersnit, kemoterapi og hofteoperationer kan blive umulige at gennemføre. Rapporten kalder en fjerdedel af briternes forbrug overflødigt.

Også professor, Niels Frimodt- Møller, Rigshospitalet, advarer mod overforbrug:

- Jeg mener også, at de britiske tal passer godt på Danmark, hvor vi også har et overforbrug på mindst en fjerdedel af vores samlede forbrug. De praktiserende læger er bevidste om, at vi skal bremse forbruget, men det ændrer ikke ved, at der udskrives alt for meget. Især i praksis og hos vagtlægerne.

Bag om mareridts-bakterierne: Vil slå flere ihjel end kræft om 30 år
Bag om mareridts-bakterierne: Vil slå flere ihjel end kræft om 30 år

Næstformand i Lægeforeningen, Michael Dupont, genkender forældres pres for at få udskrevet antibiotika:

- Der sker et overforbrug alle steder i sundhedsvæsnet. Men det er rigtigt, at praktiserende læger nok kunne skære endnu mere ned. Men det vil ofte betyde en ekstra sygedag for børnene, hvilket kan betyde rigtigt meget for forældrene, så det kan være et etisk dilemma.

Også hos Danske Regioner er man opmærksom på, at der skal være styr på udskrivningen af antibiotika, så det kun bliver givet, når det rent faktisk har en effekt.

Skræmmende billeder: Derfor må du aldrig bære hårelastik om håndleddet
Skræmmende billeder: Derfor må du aldrig bære hårelastik om håndleddet

- Borgerne skal have antibiotika, når det gavner. Men vi skal blive bedre til ikke at udskrive, når det ikke har en effekt for eksempel ved hoste og forkølelse. Vi tror på, at vi kan nå langt med vejledning til læger og informationskampagner til borgerne, så vi undgår resistens, siger Bent Hansen, der er formand for Danske Regioner:

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chokfyring i Superligaen: Fyrer...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
'Jørgen de Mylius ville gerne ha’ mit...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx