Af Ritzau - 11/11-16 00:10

Dokument sår tvivl om Løkkes forklaring om kritisk FN-brevDokument sår tvivl om Løkkes forklaring om kritisk FN-brev

Statsministeriet var orienteret om, at to breve blev stemplet som fortrolige, viser et nyt dokument.

storybild

Statsministeriet kendte til hemmeligholdelsen af det kritiske brev, FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, sendte til statsminister Lars Løkke Rasmussen om den såkaldte smykkelov, skriver Information. (Billede: Scanpix/Stephane De Sakutin)

Statsministeriet kendte til hemmeligholdelsen af et kritisk brev, FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, i januar sendte til den danske statsminister om den såkaldte smykkelov.

Det skriver Information på baggrund af et dokument, som avisen har fået aktindsigt i.

Lars Løkke Rasmussen har forklaret, at brevet blev hemmeligholdt ved en fejl. Men en e-mail fra Udenrigsministeriet peger på, at Statsministeriet udmærket kendte til hemmeligholdelsen.

Ban Ki-moon henvendte sig til den danske statsminister midt i januar kort før vedtagelsen af de udlændingestramninger, der blev kendt som smykkeloven.

Efter at Lars Løkke Rasmussen havde svaret generalsekretæren, undlod Statsministeriet at sende korrespondancen til Folketingets Udlændingeudvalg, der behandlede smykkeloven.

I stedet sendte ministeriet 25. januar korrespondancen til Udenrigsministeriet med henblik på at få den oversendt til Udenrigspolitisk Nævn i Folketinget.

Men i Udenrigsministeriet blev de to breve - som normalt er praksis med materiale til Udenrigspolitisk Nævn - fortroligstemplet, før de samme dag blev sendt over i Folketinget.

Derfor kunne nævnsmedlemmerne ikke orientere de udlændingepolitiske ordførere om Ban Ki-moons kritik, da Folketinget den 26. januar skulle stemme om smykkeloven.

Først 14. oktober blev brevvekslingens fortrolighed ophævet som følge af Informations afdækning af sagen. Lars Løkke Rasmussen sagde, at pålægget om fortrolighed var en beklagelig fejl.

Det rejser de nye oplysninger i sagen nu rejser tvivl om.

Nu viser det sig nemlig, at Statsministeriet har været orienteret om, at de to breve blev fortroligstemplet - uden at ophæve hemmeligholdelsen.

Radikale Venstres leder og medlem af Udenrigspolitisk Nævn, Morten Østergaard, siger til Information, at han nu har sværere ved at tro på statsministerens forklaring.

Nikolaj Villumsen, der er Enhedslistens medlem af Udenrigspolitisk Nævn, kalder statsministeren for "fuldstændig afklædt i forhold til sine forklaringer".

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Netbutik i hård modvind: Kunder på...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Flere anholdte efter sammenstød...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert vurderer: Sådan...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx