Af Christian Hansen - 02/06-17 04:00

Ekspert kalder Løkkes roma-angreb varm luftEkspert kalder Løkkes roma-angreb varm luft

Løkkes plan for nu kritik

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lagde torsdag op til, at Folketinget straks skulle vedtage en lov, der fordobler straffen for opsøgende tiggeri. (Billede: Scanpix/Thomas Lekfeldt)

Regeringens forslag om at straffe tiggere hårdere, som led i at komme problemet med omstrejfende romaer til livs, får nu kritik fra en EU-ekspert. Venstre erkender, at forslaget alene ikke er tilstrækkeligt.

Står det til statsminister Lars Løkke Rasmussen, skal Folketinget straks vedtage en lov, der giver 14 dages ubetinget fængsel for opsøgende tiggeri.

Det sker efter, at overborgmester i København, Frank Jensen, onsdag bad om hjælp fra regeringen til at komme af med romalejre i hovedstaden.

Men lovforslaget slår slet ikke til, mener ekspert i europæisk integration på Københavns Universitet, Theresa Scavenius.

»Når Lars Løkke taler om at fordoble straffen for ‘utryghedsskabende tiggeri,’ så er det varm luft. Det løser ikke rigtig noget. Man kan ikke løse fattigdom med straf. Den rigtige og ambitiøse strategi ville være at rejse problemstillingen i EU,« siger hun og henviser til, at EU-borgere har lov til at opholde sig i et andet EU-land i tre måneder.«

Roma-lov hastes gennem Folketinget inden sommer
Roma-lov hastes gennem Folketinget inden sommer

Ifølge Theresa Scavenius er der ikke noget i hverken regeringens eller Frank Jensens forslag om, at udlændinge skal kunne angive en adresse for, hvor de opholder sig, der kan forhindre roma-tilstrømningen.

»Man forsøger at dæmme op for et europæisk problem, der overordnet set ikke kan løses nationalt, så uanset at Danmark med de nye tiltag forsøger at gøre livet besværligt for mange, så kan vi ikke forhindre, at fattige mennesker søger til København for at tigge.«

Retsordfører hos Venstre, Preben Bang Henriksen, erkender, at regeringens forslag ikke kan stå alene.

Frank Jensen kalder på mere handling end tiggeri-forslag
Frank Jensen kalder på mere handling end tiggeri-forslag

»Jeg giver hende ret i, at det er en EU-problematik. Men det her er et af flere midler, der skal gøre noget ved en situation, som er helt uholdbar. Det er let at kritisere regeringen, men vi gør noget ved sagen, og vi er lydhøre, hvis andre har gode ideer til, hvordan vi får løst problemet.«

LÆS OGSÅ: DF: Romaproblemer må ordnes før politikere kan holde ferie

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx