Af - 07/05-15 07:50

22-årige Mette: Frygten for opkast var ved at ødelægge mit liv22-årige Mette: Frygten for opkast var ved at ødelægge mit liv

Mette Peleikis har hele livet kæmpet med en enorm rædsel for kvalme og opkast - og med omgivelsernes manglende forståelse. - Det drev mig til selvmordets rand, siger hun.

storybild

22-årige Mette Peleikis har overvundet depression og selvmordstanker, og har nu et godt liv med en sød kæreste. (Privatfoto)

Det er de færreste, som har det specielt godt med kvalme og bræk, men for nogle udvikler det sig til en decideret fobi, der fylder hele tilværelsen.

22-årige Mette Peleikis lider af den sjældne sygdom Emotofobi, og hun har hele livet kæmpet med ikke bare den konstante frygt men også med omgivelsernes mangel på forståelse.

LISTE: 10 fobier, du ikke vidste, man kunne have
LISTE: 10 fobier, du ikke vidste, man kunne have

- Folk forstod det simpelthen ikke. Da jeg var barn fejede mine forældre det af med, at jeg var pivet. Og når jeg senere i livet har fortalt venner om det, har de typisk sagt, at de da heller ikke bryder sig om bræk. Men de forstår ikke, at der er tale om en fobi, der gør mig rædselsslagen, siger Mette Peleikis, som bliver forfulgt af sin fobi overalt.

- Det sætter mange begrænsninger for mig. Hvis jeg går på gågaden, og nogen hoster, holder jeg instinktivt vejret. Der er meget mad, jeg ikke tør spise, og jeg hader når folk rører ved mig. Især børn. Jeg har heller aldrig rigtig drukket mig fuld med mine venner, for jeg ved, at man risikerer at blive dårlig, siger hun til metroxpress.

Tredobling af børn og unge på nervemedicin for angst
Tredobling af børn og unge på nervemedicin for angst

For et år siden gik det helt galt. Hun gik ned med stress og depression, og måtte sygemelde sig fra sin elevplads i en skobutik.

- Jeg har gået med selvmordstanker og dyb depression på grund af min desperation. I en periode turde jeg knap nok gå uden for en dør, og jeg følte ikke, at livet var værd at leve på den måde. Oven i det følte jeg mig alene med mit problem, siger hun.

Kønne Mette har aldrig været fuld på samme måde som vennerne - hun var bange for at blive dårlig og kaste op. (Privatfoto)

Det er imidlertid lykkedes den unge kvinde at komme på ret køl igen, og gennem intensiv terapi, samt støtte fra kæresten, har hun nu fået håb for fremtiden igen.

- Jeg er stadig sygemeldt, og skal efter planen være i behandling et år endnu, inden jeg kan vende tilbage til arbejdsmarkedet. Men jeg er nået dertil, hvor jeg har lært at leve med min fobi - og hvor jeg er ligeglad med folks reaktion på det, siger Mette Peleikis.

Den hårde tid har fået hende til at oprette en blog, hvor hun skriver om sygdommen.

Se bloggen her.

- Jeg har en lille mission om at nedbryde tabuer om fobier - især min egen. Samtidig er det god terapi for mig at være åben om det, siger hun.

LÆS OGSÅ: Mand får frygten for edderkopper opereret ud af hjernen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sportschef rasende over sag: 'Jeg er...
bt.dk
Erhvervsmanden Carl Christian Nielsen...
bt.dk
Strålæggere fik sig en overraskelse:...
bt.dk
Jakob har sat sig et vildt mål: Vil...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx