Af - 09/01-15 06:13; Opdateret: 09/01-15 09:54

Søskende til psykisk syge lider i stilhedSøskende til psykisk syge lider i stilhed

Tusindvis af danske børn bliver hvert år pårørende til en psykisk syg bror eller søster, og rollen er svær for børnene, der selv kan ende med at blive psykisk belastede

storybild

(Billede: Polfoto)

Omkring 23.000 børn bliver behandlet i børne- og ungdomspsykiatrien om året. Langt de fleste har raske brødre og søstre, og hvert år påtager tusindvis af danske børn sig den svære rolle som pårørende til en psykisk syg søskende. Mange børn føler sig oversete, de bekymrer sig for den syge søskende og de tilsidesætter deres egne følelser i sådan en grad, at de selv kan være i risiko for at udvikle en psykisk sygdom.

- Der er mange faktorer, som spiller ind, men en af konsekvenserne for børn, der har søskende med en psykisk sygdom er, at de voksne kan komme til at glemme det raske barn lidt, fordi de bekymrer sig om den, der har det svært, siger Charlotte Diamant, der er børnepsykolog i Psykiatrifonden.

Forældre og eksperter slår alarm over nye nedskæringer i psykiatrien
Forældre og eksperter slår alarm over nye nedskæringer i psykiatrien

Mange raske søskende reagerer ved at være meget hensynsfulde, søde og omsorgsfulde, fordi de ikke også vil være til besvær.

- Nogle børn risikerer at tilsidesætte deres egne følelser i sådan en grad, at de selv ender med at være udsatte for at få en psykisk sygdom, siger Charlotte Diamant og gør opmærksom på, at mange børn, der har psykisk syge søskende også kæmper med dårlig samvittighed, fordi de selv har det godt.

Søskende til kræftramte bliver oftere psykisk syge
Søskende til kræftramte bliver oftere psykisk syge

En undersøgelse fra foreningen Bedre Psykiatri fra 2012 viste, at 87 procent af pårørende til en psykisk syg oplever det som en stor belastning, og hver fjerde havde indenfor et år søgt psykologhjælp.

Thorstein Theilgaard, der er generalsekretær i Bedre Psykiatri, er enig i, at det kan være en stor belastning for børn, der har en psykisk syg bror eller en søster, og han mener, at man bør være mere opmærksom på søskende.

'Psykisk syge er ikke så anderledes end os andre'
'Psykisk syge er ikke så anderledes end os andre'

- Vi bør se på, om vores lærere er godt nok rustet til at hjælpe de her børn, og mange børn ville måske også have gavn af, at der var flere grupper, hvor de kunne komme og tale med ligesindede, siger han.

Foreningen Det Sociale Netværk har også fokus på problemet og holder i næste uge en temaaften, hvor de unge og de pårørende er i fokus.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx