Af - 20/04-14 09:58

Herligt påskevejr: Derfor er forårssolen farligHerligt påskevejr: Derfor er forårssolen farlig

Påskevejret byder på masser af sol, men det er ikke helt ufarligt

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Solen skinner fra en skyfri himmel på denne påskesøndag. Og mens temperaturen stiger mod de 20 grader, er der formentlig mange, der blotter en bar mave eller et par blege ben.

Men der er grund til at gøre det med omtanke. For nok skriver kalenderen kun april, men solens stråler er ganske kraftige i dag.

Sol og 18 grader i påsken: Her bliver det varmest
Sol og 18 grader i påsken: Her bliver det varmest

Lige nu ligger UV-indekset på 3,6 ud af de maksimun 7, som kan nås på en varm juli-dag. Og man skal ikk være mange minutter i solen, før det kan være skadeligt, fordi de fleste ikke har fået sol på kroppen længe.

- Vores hud er helt lys, fordi vi ikke har fået så meget sol endnu. Den naturlige beskyttelse man har, når man er blevet brun, har vi ikke endnu, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og Trygfondens solkampagne.

- Vi har gået hele vinteren og ventet på solen, og når den så kommer, så har vi en tendens til at være meget ude i den, fortsætter han.

Peter Dalum fortæller, at solen typisk er kraftigst mellem klokken 12 og 15. Og afhængig af hudtype kan man allerede få for meget sol efter tyve minutter til en halv time.

Ny prognose: DMI løfter sløret for den danske sommer
Ny prognose: DMI løfter sløret for den danske sommer

- Faren er jo, at man bliver skoldet. Skoldninger er farlige i forbindelse med at udvikle modermærkekræft, siger han og fortæller, at vi i Danmark har omkring 1800 tilfælde af modermærkekræft om året. Heraf dør omkring 250 personer.

Peter Dalum råder til at følge de tre solråd: Bliv i skyggen, tag solbeskyttende tøj på og brug solcreme.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen stoppet midt i forklaring
bt.dk
Hængte ombejlet fodboldstjerne ud: Nu...
bt.dk
35-årig far dræbte sine to små børn...
bt.dk
9-årige Leo meldt savnet: Har du set...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx