Af Mathias Tuxen - 02/05-17 09:52

Danske læger slår alarm: Føler du dig grim? Så har du måske denne ukendte lidelseDanske læger slår alarm: Føler du dig grim? Så har du måske denne ukendte lidelse

Alle mennesker har små skønhedsfejl. Nogle er mere synlige end andre. For mennesker med sygdommen dysmorfofobi er de små 'fejl' fra naturens side dog det eneste, de kan tænke på.

storybild

(Billede: Ólafur Steinar Gestsson)

De lider af et forvrænget kropsbillede af dem selv, hvor de bruger op til otte timer om dagen på at fokusere på indbildte defekter, som alle andre ikke bemærker. Med andre ord bruger de ekstrem meget tid på at se sig i spejlet og føle sig grimme.

I Danmark er sygdommen ukendt for mange, og det har en række konsekvenser, fastslår Andreas Schröder, der er læge på Afdelingen for Funktionelle Lidelser ved Aarhus Universitetshospital. Fordi få læger har kendskab til den psykiske lidelse, forsøger personer med dysmorfofobi forgæves at løse deres problemer hos plastikkirurger.

»Der er endnu ikke et systematisk behandlingstilbud for lidelsen i Danmark, fordi det hører under psykiatrien, hvor det kan være svært at finde ressourcer til at lave et specifikt behandlingstilbud, fordi der er store underskud. Det betyder, at der ikke findes kriterier for, hvornår man kan blive henvist til en psykolog eller psykiater, eller i hvilket regi man skal behandles. Derfor er det positivt, at der kommer mere fokus på lidelsen nu.« siger Andreas Schröder til BT.

Sammen med en kollega har han skrevet en videnskabelig leder i Ugeskrift for Læger, som han håber er med til at udbrede kendskabet til den grimme sygdom.

»Når man har lidelsen dysmorfofobi, synes man hele tiden, at man ser forkert ud. Det er en forstyrret opfattelse af eget kropsbillede, hvor patienterne finder 'fejl' ved alt fra næse, mave og kønsorganer. Det kan også være en ekstrem optagethed af små skønhedsfejl, som alle har, og som ingen andre end dem selv bemærker. De personer, der har lidelsen, kan dog slet ikke leve med det,« siger Andreas Schröder.

Milena Penkowa er sigtet for brud på lægeregler
Milena Penkowa er sigtet for brud på lægeregler

Sygdommen er ofte forbundet med tvangshandlinger, som f.eks. konstant at tjekke sig selv i spejlet og forsøge at camouflere sine indbildske skavanker med makeup eller tøj.

De fleste er godt klare over, at det kun er dem selv, der ser det, men de har stadig svært ved at acceptere det, fortæller Andreas Schröder. Han vurderer, at under en procent af befolkningen lider af sygdommen i sin rene form, hvor dysmorfofobi er hovedproblemet.

Nephew-medlemmer starter forfra: Her er deres nye band
Nephew-medlemmer starter forfra: Her er deres nye band

»Det er en forholdsvis ny og ukendt lidelse, som er svær at diagnosticere. Der er der ingen danske opgørelser over, hvor mange der lider af dysmorfofobi. Vi ved, at op til 10% af de psykiatriske patienter har mange af de samme symptomer sideløbende med andre diagnoser,« siger han.

Personer med tvangslidelsen dysmorfobi kan få behandling hos en psykolog eller medicinsk hos en psykiater.

Kvinde kom hjem fra ferie med mærkeligt udslæt: Årsagen er virkelig klam
Kvinde kom hjem fra ferie med mærkeligt udslæt: Årsagen er virkelig klam

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet advarer: Det her tilbud ER...
bt.dk
Par blev rykket i RKI af Yousee uden...
bt.dk
Tine Aurvig-Huggenberger taler ud om...
bt.dk
Tina Lunds forældre blev skilt for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx