Af - 13/05-16 21:23

11 vilde gyserfilm du skal se i dag11 vilde gyserfilm du skal se i dag

Filmanmelder kommer med 11 gode gysere, der kan være med til at gøre fredag den 13. endnu mere uhyggelig.

storybild

Skal du se gyserfilm i aften? Se hvilke gysere metroxpress' filmanmelder anbefaler nederst i artiklen. (Billede: Colourbox)

Splatter, chokeffekter og psykologisk ubehag.

Fredag den 13. er for mange forbundet med uheld og skrækhistorier, men andre vil måske også mene, at dagen er en perfekt anledning til at se en masse gyserfilm.

Denne film bør du virkelig ikke se: Alligevel kan du ikke lade være siger ekspert
Denne film bør du virkelig ikke se: Alligevel kan du ikke lade være siger ekspert

Der er bare lige det, at der er langt imellem de gode gyserfilm. Filmanmelder og indehaver af hjemmesiden Filmnørdens Hjørne, Casper Christensen, fortæller, hvad han mener kendetegner en god gyser.

- Det er dem, der kører den ubehagelige vej, og som skaber ubehag og frygt, der sidder længe i dig efter filmen. Kongeeksemplet er 'Ondskabens hotel', hvor der er meget få, faktisk slet ikke nogen, hop-i-sædet chok, men filmen lever af det snigende ubehag, som sætter sig i publikum, blandt andet ved ikke at besvare alle sine spørgsmål, siger Casper Christensen og fortsætter:

- Og det er anden ting ved gode gysere. Nemlig, at de ikke besvarer alle sine spørgsmål, og det er der, hvor de fleste gysere lukker pakken til sidst, og dermed siger, det var bare en film. De gode gysere lukker ikke pakken, de forklarer dig ikke, hvad var det lige, der skete.

GYS: Derfor skræmmer dette billede livet af internettet
GYS: Derfor skræmmer dette billede livet af internettet

via GIPHY

Casper Christensen mener, at man skal holde sig langt væk fra streamingsiden Netflix, hvis man vil se en god gyser.

- Det er sådan nogle 'crappy' nogen, der er dårligt skrevet, har dårlige skuespillere og ikke har nogen ambitioner andet end måske at skræmme dig to tre gange i løbet af filmen.

Ifølge ham, findes der alt for få gode gysere.

- Gysergenren har altid været lidt udfordret, man kunne godt tænke sig, at der kom lidt flere og bedre gysere - men det er skide svært at lave en skide god gyser.

Ved du endnu ikke, hvilke gyserfilm du skal kaste dig over i aften, kan du lade dig inspirere af metroxpress' filmanmelder, Thomas Brunstrøm, der kommer med 11 bud på uhyggelige, ulækre og sindsoprivende film, der får de fleste gyserelskeres puls til at stige.

Ny trailer er mere skræmmende end de fleste film – tør du se den?
Ny trailer er mere skræmmende end de fleste film – tør du se den?

'Ondskabens Hotel' (1980)


Heeeere's Johnny! En klassiker - og med god grund. Stanley Kubricks Stephen King-filmatisering er 26 år efter premieren stadig bunduhyggelig.

via GIPHY

'Ringu' (1998)


Den er meget vellykket genindspillet på engelsk, og har fået et par mere eller mindre sløje sequels, men den japanske originalversion af 'The Ring' er virkelig gysende god.

'Night of the Living Dead' (1968)


En moderne zombie-film og ikke mindst tv-serien 'Walking Dead' skylder den gamle mester i gys og gru, George Romero, en hel del.

'Eksorcisten' (1973)


Konkurrencen er benhård i gysermiljøet om titlen 'Mest Uhyggelige Barn', men Regan fra 'Eksorcisten' er i hvert fald i top tre. God på en måde, at man stadig får kuldegysninger, når man ser skuespilleren Linda Blair, selv om hun nu er voksen og i øvrigt ikke kan dreje sit hoved 360 grader rundt i virkeligheden.

'Shaun of the Dead' (2004)


Den er ikke voldsomt uhyggelig, men zombiefilmen med Simon Pegg og Nick Frost er til gengæld enormt sjov og bør klart ses.

'Nattevagten' (1994)


Vi skal da også have et dansk indslag og Ole Bornedals debutfilm, der helt åbenlyst var inspireret af amerikanske forbilleder, var faktisk supervellykket. Og så var det dengang en genistreg at caste folkekære Ulf Pilgaard, som (SPOILER ALERT!) en led seriemorder.

'Lad den rette komme ind' (2008)


En svensk film, der udmærker sig ved at være både skræmmende og en fremragende film. Den har vundet en bunke priser bl.a. for bedste gyser i filmbladet Empire, 'Best narrative feature' ved Tribeca Film Awards og en række priser i European Independent Film Critics Awards.

'A Nightmare on Elm Street' (1984)


Eller 'Morderiske mareridt' som den lidt bøvet hedder på dansk. Den har fået flere sequels end nogen orker at tælle, men den originale film, om den hudmæssigt udfordrede Freddy Krueger, er fænomenal.

'Jeg er ikke bange' (2003)


Filmen hedder 'Jeg er ikke bange', men det blev jeg sateme, da jeg så den gennemført ubehagelige italienske gyserthriller, der både har en ond stemning og gedigne chok af den slags, hvor man ønsker, at man havde rene underbukser med i biografen.

'The Devil's Backbone' (2001)


En spansksproget sag, af den mexicanske Guillermo del Toro, om et børnehjem, du virkelig, virkelig ikke har lyst til at bo på. Skræmmende fra start til slut.

'Scream' (1996)


Wes Cravens første film i serien er en lille genistreg, fordi den både fungerer som gyserfilm og samtidig gør grin med genren. Og fordi det var et meget smart træk at have en stjerne som Drew Barrymore på plakaten, og så (SPOILER ALERT!) slagte hende i løbet af det første kvarter.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Peter Madsen i retten: Derfor rejste...
bt.dk
Politiet om meldinger om skud i...
bt.dk
Politiet jagter mand i 'mørkt tøj':...
bt.dk
Hobro-stjerne i hård kritik: Råddent...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx