Af - 18/03-16 07:28; Opdateret: 18/03-16 09:49

Katrines sygdom giver hende smerter under sexKatrines sygdom giver hende smerter under sex

26-årige Katrine Larsen lider af den kroniske sygdom endomitriose, der kan give store smerter under sex, og det gjorde i perioder sex mellem hende og kæresten svært

storybild

For 26-årige Katrine Larsen har sex tidligere været forbundet med store smerter. Hun fik diagnosen endometriose som 23-årig. En kronisk og smertefuld sygdom, der opstår, når væv, der ligner livmoderslimhinden, findes udenfor livmoderen.

“Jeg blev først seksuelt aktivt som 19-årig, og jeg tror, det havde noget at gøre med, at jeg havde mange underlivssmerter. Bare tanken om, at der var nogen, som skulle nærme sig mit underliv var svær. “

Og da Katrine havde sex de første gange, var det enormt smertefuldt, så hun mistede lysten til at blive ved med at prøve.

“Udover, at det var smertefuldt, så har nogle endometriose-patienter udfordringen med at briste indvendigt, og det gør forståeligt nok en partner nervøs.”

Unge kvinder tror sex skal være smertefuldt
Unge kvinder tror sex skal være smertefuldt

Katrine og hendes nuværende kæreste har kendt hinanden i seks år, men før hendes operation for tre år siden, havde de perioder på et par måneder, hvor de ikke har haft sex, fordi det har gjort for ondt på Katrine.

“Når jeg har ondt, spænder jeg rigtigt meget, og det betyder, at jeg mister lysten.
En sygdom som endometriose, der for nogle gør sex så svært, kan sagtens ødelægge et forhold.”

Men for tre år siden blev Katrine opereret, og hun var uden smerter i et helt år. Smerterne er desværre begyndt at komme tilbage igen, men Katrine og kæresten har fundet en måde at få det til at fungere på.

“Det skyldes, at vi har arbejdet rigtigt meget på at finde ud af, hvilke stillinger og måder at have sex på, der fungerer, så jeg ikke får smerter. Kombineret med, at min kæreste er utrolig tålmodig.”

Katrine vil derfor gerne opfordre andre unge kvinder i samme situation som hende selv til at være ærlige og sige, hvor og hvornår, det gør ondt.

“Lad være med at bide det i dig, men stop op og sig: Det her gør ondt, kan vi prøve noget andet? Det handler måske bare om, at dit ben skal ligge anderledes, eller I skal have sex i en anden stilling.”

Og så er det ifølge Katrine vigtigt, at du søger hjælp hos lægen, hvis du har smerter under sex, og at du er vedholdende omkring problemet.

“Jeg fik at vide af mange læger, at det var helt normalt, jeg havde smerter, men det kunne jeg jo godt mærke, at det ikke var, og det viste sig, at jeg havde ret. Det synes jeg er vigtigt, at man tænker over som ung kvinde. Hvis du synes, der er noget galt, så har du nok ret.”

TV: Lara lever med tabu-belagt sygdom, der ødelægger hendes sex- og kærlighedsliv
TV: Lara lever med tabu-belagt sygdom, der ødelægger hendes sex- og kærlighedsliv

Yngre mænd har det svært med potensen
Yngre mænd har det svært med potensen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Rystet Wozniacki: Publikum ønskede...
bt.dk
Mimi Jakobsen: Sømandsboss kaldte mig...
bt.dk
Skat og politiet har snuppet biler og...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx