Af Benjamin Krogh - 12/09-15 10:22

Universitet vil give studiepladser til flygtningeUniversitet vil give studiepladser til flygtninge

Københavns Universitet beder nu om lov til at give studiepladser til en del flygtninge.

storybild

Hvis Danmark for alvor skal få gavn af veluddannede flygtninge, så er der behov for forandringer.

Det mener Københavns Universitet, der i et åbent brev nu foreslår uddannelsesminister, Esben Lunde Larsen (V), at etablere en ny stipendieordning.

En ny ordning skal sikre gratis uddannelsesmuligheder for flygtninge, der får midlertidig opholdstilladelse eller har deres opholdsansøgning under behandling, og som ikke har kunnet færdiggøre deres uddannelse i hjemlandet.

225 udlændinge har krydset landegrænsen natten til lørdag
225 udlændinge har krydset landegrænsen natten til lørdag

- Flygtninge, der får midlertidig opholdstilladelse, skal have lov til at uddanne sig fra dag ét. Mange af disse mennesker besidder kompetencer, uddannelser og erfaring, der er god brug for, hvis de enten skal blive i Danmark eller senere vender tilbage til deres hjemland.

- Københavns Universitet er parat til at løfte denne udfordring, men det kan vi ikke med de nuværende regler. Vi håber derfor, at regeringen vil justere reglerne, skriver universitets rektor, Ralf Hemmingsen, i brevet.

Ifølge de gældende regler skal borgere, der kommer fra lande uden for EU, betale fuld studieafgift, og det gør det, ifølge universitetet, vanskeligt for flygtninge at uddanne sig.

Her gør kunstner billedet med 'Spyttemanden' færdigt
Her gør kunstner billedet med 'Spyttemanden' færdigt

Det er mange syrere, som i øjeblikket ankommer til de nordiske lande, men det kan blive en stor opgave at integrere dem.

Det vurderer professor Jacob Nielsen fra KORA på baggrund af en analyse foretaget blandt godt 2000 syrere, der kom til landet fra 2009 til midten af 2013

Den viser, at kun 13 procent af dem var i job efter tre år

- Det bliver en stor udfordring at integrere de syriske flygtninge både på grund af deres uddannelsesniveau, og fordi de kommer i så stort antal. Samtidig viser erfaringerne, at medbragte uddannelser fra hjemlandet sjældent batter i forhold til at få job, siger han.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: EU-præsident: Krisetopmøde hvis flygtninge splitter EU

LÆS OGSÅ: Støjberg: Jeg tager til EU med bred opbakning

LÆS OGSÅ: Løkke drøfter flygtninge med Juncker

LÆS OGSÅ: Støjberg om skuffede flygtninge: Utaknemmelige

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx