Af - 23/05-14 10:11

Politiker gør sig selv til forsøgskanin: Lagde krop til kemi-forsøgPolitiker gør sig selv til forsøgskanin: Lagde krop til kemi-forsøg

Socialdemokraten Christel Schaldemose har forsøgt at undgå kemikalier i mad og cremer, men niveauet af farlige stoffer i hendes krop faldt ikke.

storybild

Christel Schaldemose er socialdemokratisk medlem af og kandidat til Europaparlamentet. (Billede: Polfoto/PR-foto)

Hjerneskader, lavere intelligens, ADHD og misdannelser på kønsdelene. Hormonforstyrrende stoffer mistænkes for at kunne forårsage mange ubehagelige ting.

Derfor gør man klogt i at undgå den farlige kemi i mad og cremer ved at vælge miljøvenlige produkter, tænkte socialdemokraten Christel Schaldemose, der medlem af Europaparlamentet og på stemmesedlen igen ved søndagens EU-valg.

Forskeralarm: Brugsen dropper vådservietter
Forskeralarm: Brugsen dropper vådservietter

Men efter at hun i to dage holdt sig fra cremer, makeup, fødevarer i dåser og plastik, indkøbsboner, køkkenrulle og andre ting, der indeholder stoffer, der er under mistanke for at være hormonforstyrrende, blev mængden af farlige stoffer i hendes krop ikke formindsket.

Det viste en test overvåget af eksperter, ifølge hvem to dage ellers skulle være nok til at gøre en forskel.

Populært legetøj indeholder giftig kemi
Populært legetøj indeholder giftig kemi

- Det er skræmmende. Jeg havde troet, at man kunne undgå de her stoffer ved at vælge de rigtige produkter, men forsøget viste, at det er praktisk talt umuligt – selv når man tager et aktivt og bevidst valg om at undgå kemi, siger Christel Schaldemose til mx.dk.

- Vi bliver nødt til fra politisk hold at beskytte borgerne mod hormonforstyrrende stoffer. For eksempel ved at måle et udsnit af EU's befolkning for at blive klogere på, hvor vi skal sætte ind, foreslår hun.

Unge tror, kemifyldte varer er billigst
Unge tror, kemifyldte varer er billigst

Schaldemose peger også på, at man skal huske, at selv om det enkelte produkt holder sig indenfor grænseværdierne af farlige stoffer, kan flere af den slags produkter i kombination godt være skadeligt.

Forskerne, der fulgte Christel Schaldemoses forsøg, mistænker ifølge socialdemokraten blandt andet hendes tøj for at indeholde farlige stoffer, som blev overført ved kontakt med huden.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Rentegyser for boligejere: Vil...
bt.dk
Dansk sanger står frem med kæresten:...
bt.dk
Først troede de, hun var offeret: Men...
bt.dk
Advarer mod kokosolie solgt i hele...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx