Af Ritzau - 16/08-16 15:30; Opdateret: 16/08-16 16:32

Arbejdsgivere fejer S-forslag om opkvalificering af bordetArbejdsgivere fejer S-forslag om opkvalificering af bordet

DA ser en risiko for, at ledige vil uddanne sig blot for at få højere dagpenge, hvis S-forslag gennemføres.

storybild

Socialdemokraterne med formand Mette Frederiksen har fremlagt et udspil, der skal sikre opkvalificering af ufaglærte. Det bør være et centralt emne for forhandlingerne om 2025-planen for dansk økonomi, mener partiet. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) giver Socialdemokraterne ret i, at danske virksomheder ser ud til at mangle faglært arbejdskraft.

Men partiets opkvalificeringsudspil, der blandt andet går ud på at lade ledige uddanne sig til 110 procent af dagpengene, er ikke den rigtige medicin.

- Det rummer den risiko, at man får tiltrukket nogen, for hvem uddannelse ikke er det vigtigste fokus, men at man får mulighed for at få 10 procent mere i arbejdsløshedsdagpenge, siger Jørgen Bang-Petersen, der er chefkonsulent i DA.

- Det er en forkert vej at gå. Forslaget er unødvendigt, siger han.

Det er ikke fordi, DA er imod at bruge økonomiske gulerødder, understreger Jørgen Bang-Petersen.

Ud over at give ledige ufaglærte 110 procent af dagpengene under uddannelse, skal også ufaglærte i job have en lignende mulighed, mener Socialdemokraterne.

Hvis de altså efteruddanner sig på et felt, hvor virksomhederne kommer til at mangle arbejdskraft.

Samtidig foreslår partiet, at virksomheder, der ikke opretter praktikpladser, skal betale mere, end dem der tager lærlinge ind.

Dansk Arbejdsgiverforening er ikke meget for at kommentere de enkelte elementer i Socialdemokraternes udspil. Nogle af delene indgår i de trepartsforhandlinger, som organisationen fører med fagbevægelsen og regeringen i øjeblikket.

Men DA advarer mod at blande beskæftigelsespolitik og uddannelsespolitik sammen. Organisationen mener, at fokus hellere bør være på at se den eksisterende voksenlærlingeordning efter i sømmene.

Voksenlærlinge aflønnes af arbejdsgiverne som ufaglærte inden for det pågældende fag, mens de får deres svendebrev. Virksomhederne kan få forskellige tilskud til at tage voksenlærlinge.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx