Af Ritzau - 04/03-17 14:39; Opdateret: 04/03-17 15:10

Minister ser tøbrud i køligt dansk-indisk forholdMinister ser tøbrud i køligt dansk-indisk forhold

Indien får dansk rådgivning om grøn omstilling. Det kan både gavne erhvervsliv og diplomatiske relationer.

storybild

Danmark er på vej til at sende to vækstrådgivere til Indien. Det kan være et tegn på tøbrud i det anstrengte forhold, mener energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Lafur Steinar Gestsson)

Det kan være begyndelsen til et mere normaliseret forhold mellem Danmark og Indien, at Danmark er på vej til at sende to danske vækstrådgivere til landet.

Det vurderer energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), der i januar som den første danske minister siden 2009 besøgte Indien.

- Det er for mig at se tegn på, at der kan være tøbrud i et ellers køligt dansk-indisk forhold, siger Lilleholt.

- Det er selvfølgelig helt i det små. Men mange gange er det de små skridt, der skal føre til de store skridt.

Forholdet mellem de to lande er køligt på grund af sagen om danskeren Niels Holck, som var med til at kaste våben ned til en indisk oprørsgruppe i delstaten Vestbengalen i 1995.

Indien har krævet Niels Holck udleveret til retsforfølgelse, men indtil videre har Danmark afvist det krav. I december modtog Danmark en ny anmodning om udlevering. Den er rigsadvokaten ved at behandle.

Den ene af de to rådgivere skal hjælpe Indien med omstilling til grøn energi, og det kan komme dansk erhvervsliv til gode, forventer ministeren.

- I første omgang er det at hjælpe inderne. Men det er sådan, at med de løsninger, der skal til i Indien, vil det på en lang række områder være danske løsninger, der står forrest, siger Lilleholt.

- I Danmark har vi været i stand til at have stor vækst i økonomien uden vækst i energiforbruget. Samme udvikling er der brug for i Indien.

Spørgsmål: Hvad skal der til, for at du vil sige, at forholdet til Indien er helt normalt?

- Der skal ganske mange ting til, for at det kan lykkes. Det er de små skridts politik. Og det er fornuftigt at starte på klima- og energiområdet. Det er et område, hvor vi har meget at tilbyde Indien.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
UHH: Vender endnu en stor stjerne...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Mand alvorlig kvæstet i bilulykke
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx