Af Ritzau - 12/12-16 05:00

Løkke blev genforenet med sin søn i IrakLøkke blev genforenet med sin søn i Irak

Statsministeren blev vist rundt på Al Asad-basen af sin søn Bergur, der er udsendt med de danske soldater.

storybild

I weekenden fik den danske statsminister en rundvisning af sin søn Bergur Larsson Løkke Rasmussen, da han besøgte de danske soldater i Irak. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Det er formentlig meget få stats- og regeringschefer, der har besøgt sønner eller døtre, der er udsendt i kampen mod Islamisk Stat (IS).

Nu er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) en af dem.

Søndag fik den danske statsminister en rundvisning af sin søn Bergur Larsson Løkke Rasmussen, da han besøgte de danske soldater i Irak.

Bergur Larsson Løkke Rasmussen er udsendt som officer og hjælper med at træne og forberede irakiske soldater til kampen mod Islamisk Stat:

- Det betyder rigtig meget for mig, at han er kommet, fordi han er min far, siger Bergur Larsson Løkke Rasmussen og tilføjer:

- Men det betyder også meget for alle soldaterne at vise, hvad vi kan levere, og hvad vi godt kunne tænke os for at kunne levere en endnu bedre vare, siger han.

Den 26-årige Løkke Rasmussen viste sin far rundt mellem de fire forskellige træningsopgaver for de irakiske soldater fra 7. division.

Danske soldater underviser blandt andet irakerne i brug af mortérer og tunge maskingeværer. Også instruktion i bykamp står danskerne for.

Lars Løkke Rasmussen siger om mødet med sin søn i Irak:

- Jeg har altid lagt vægt på at komme ud og besøge de danske soldater, men det er da superfedt at kunne ønske Bergur glædelig jul. Det er der nok mange pårørende, der misunder mig, siger Lars Løkke Rasmussen.

På rundvisningen fik statsministeren indsigt i de irakiske soldaters niveau. De kommer selv med deres våben, som danskerne så uddanner dem i.

Irakerne får hjælp til at finindstille deres amerikansk producerede mortérer. De bruger nemlig et andet talsystem i Irak end i USA, og det kan være dødbringende.

Bliver vinklen på mortéren indstillet forkert, kan det ramme civile i de tættere bebyggede områder, som nu er skueplads for kampene i Irak.

Et andet sted i lejren viser danske soldater irakerne, hvordan man sikrer et hus under bykamp.

Der er mangel på tolke, så en af de danske sergenter lægger hånden på skulderen af en irakisk soldat og fører hans gevær op i den rigtige højde, mens de langsomt går frem mod et vindue i huset.

Ifølge Bergur Larsson Løkke Rasmussen er de irakiske soldater fra 7. division motiverede og gør pæne fremskridt.

I 2014 fik den irakiske hær ellers et elendigt ry, da Islamisk Stat vandt store territorier. Det var blandt andet muligt, fordi irakiske styrker flere steder flygtede og efterlod deres våben og andet udstyr.

Siden har en stor luftkampagne med blandt andet danske kampfly og international træning af de irakiske styrker vendt krigslykken.

Nu er det Islamisk Stat, der er trængt i defensiven. Og sejrene har ifølge Bergur Larsson Løkke Rasmussen løftet moralen hos de irakiske soldater.

Når de ikke træner, er de irakiske soldater fra 7. division i kamp mod Islamisk Stat ved en af frontlinjerne omtrent 35 kilometer fra Al Asad-basen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

PostNord advarer mod falske beskeder
bt.dk
Billede går verden rundt: Ærkefan...
bt.dk
Statskassen lænset for milliarder: Nu...
bt.dk
Nye regler åbner for stribevis af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx