Af Ritzau - 07/10-16 21:24

Minister beder jægere om hjælp imod uønskede arterMinister beder jægere om hjælp imod uønskede arter

Jægere skal jagte en række nye ansigter ud af den danske fauna.

storybild

Miljøministeren beder danske jægere om hjælp til at nedlægge uønskede arter. (Billede: Free/Colourbox)

Miljøminister Esben Lunde Larsen (V) kalder de danske jægere til kamp mod 12 uønskede arter i den danske natur.

Det skyldes, at de pågældende arter er blevet bragt til Danmark fra andre dele af verden, men nu truer de med at forstyrre økobalancen her i landet.

De såkaldt invasive arter er eksempelvis mårhund og amerikansk mink, der æder fugle, padder og pattedyr. Desuden konkurrerer de om føden med arter, der hører hjemme i Danmark.

Problemet er ikke kun dansk. Derfor har EU lavet en dødsliste på 12 pattedyr og fugle. Ministeren vil have jægerne til at rette sigtekornet efter de eftersøgte arter.

- Danske jægere har et enestående kendskab til naturen, og derfor er de også blandt de bedste til at hjælpe med at bekæmpe invasive arter, siger Esben Lunde Larsen i en pressemeddelelse.

Ud over at de nye arter i den danske natur spiser af føden og gør livet usikkert for herboende arter, udgør de også en sundhedstrussel.

Sygdomme fra det økosystem, som de invasive arter kommer fra, udgør en trussel for både mennesker og dyr.

Derfor bruges der hvert år mange kræfter og kroner på at bekæmpe disse fremmede dyr. I EU bruges der årligt 150 milliarder kroner - heraf står Danmark for én milliard kroner.

Danmarks Jægerforbund er overbevist om, at jægerne vil gøre deres for at jagte de uønskede arter på porten, fortæller formand Claus Lind Christensen.

- Danske jægere har allerede stor erfaring med at bekæmpe både mårhund og mink i Danmark, og de er derfor godt klædt på til at hjælpe med at løfte opgaven, siger han.

Han oplyser, at knap 180.000 indløste deres jagttegn i 2015.

- Så det er rigtig mange øjne, der kan holde øje med de invasive arter og nedlægge dem, når der er mulighed for det, siger Claus Lind Christensen.

Det er ikke alle arter, der ikke naturlig har hjem i Danmark, der betegnes som invasive. Den komplette liste af invasive arter kan findes på hjemmesiden svana.dk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx