Af - 12/11-15 18:44

Line har skjult handicap: Kan ikke danne billeder inde i hovedetLine har skjult handicap: Kan ikke danne billeder inde i hovedet

Line lider af aphantasia, som gør, at hun ikke kan danne mentale billeder inde i hovedet. Hun keder sig derfor, når hun læser Harry Potter og kan ikke se familie og venners ansigter for sig.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvis Line Thoresen skal beskrive, hvordan hendes mor ser ud, holder hun sig til kolde facts.

- Jeg kan godt fortælle, at hun har briller, og at hun havde en grøn trøje på i dag. Men det er, fordi jeg ved det. Jeg beskriver hende ikke ud fra et billede inde i hovedet, men ud fra fakta, forklarer 20-årige Line Thoresen fra Roskilde.

Hun lider af 'aphantasia', som gør hende ude af stand til at fantasere og dermed også skabe mentale billeder inde i hovedet. Aphantasia blev tidligere på året for første gang beskrevet af en række forskere fra University of Exeter som en tilstand, hvor personer 'mangler deres indre øje'.

- Hvis du beder mig om at lukke øjnene og forestille mig et landskab, en mark eller sådan noget, så er det eneste, jeg ser, bagsiden af mine øjenlåg. Det er sort. Jeg ser ingenting overhovedet, forklarer Line Thoresen, som til daglig studerer til pædagogisk assistent.

Træt af falske beskyldninger: Nu tager han trøjen af og viser hvem han er
Træt af falske beskyldninger: Nu tager han trøjen af og viser hvem han er

Hun kan ikke lide bøger med lange steds- og personbeskrivelser, da hun altså ikke kan danne billederne, forfatterne ønsker at fremkalde inde i hovedet på læseren. Derfor bliver Harry Potter også hurtigt kedelig.

- Hvis jeg læser Harry Potter og forfatteren beskriver, hvordan Hogwarts ser ud, og hvordan personerne ser ud, sker der ikke noget. Altså jeg læser mange bøger, hvor der er handling og dialog og ikke stedbeskrivelser, for det giver jo sjovt nok ikke nogen mening for mig, da jeg ikke kan forestille mig de her steder, siger Line Thoresen.

Dårlig til at huske
Tidligere troede Line, at hun bare var dårlig til at huske. Men fornylig hun stødte på fænomenet på et videnskabeligt medie på nettet.

- Det var vildt mærkeligt for mig at læse. Altså jeg troede, dét her var normalt. Jeg havde altid troet, at det bare var noget, folk de sagde. 'Jeg visualiserer lige det her… ' Det var stort for mig at læse om. Jeg begyndte næsten at græde, fortæller Line Thoresen.

Sara-Louise hyldes for rørende video om sin lidelse: 'Bryder tabu for at redde liv'
Sara-Louise hyldes for rørende video om sin lidelse: 'Bryder tabu for at redde liv'

Når hun skal huske tilbage på gamle minder, er hun ude af stand til at se situationen for sig. Og når hun taler med veninderne, husker hun heller ikke minderne, som de gør.

- Så sidder jeg også tit og siger 'Øh, nå ja. Var det den dag? Gud, var det det, som skete der.' Og så blander jeg tit dage sammen: Hvad jeg lavede i går og i sidste uge, fordi jeg ligesom ikke har evnen til at se de her billeder af situationerne for mig, forklarer Line.

I omgangskredsen har der altid været bred enighed om, at Line er dårlig til at huske.

- Det har altid været virkelig irriterende for mig, men nu kan man sige, at det er fantastisk at have fundet frem til den her tilstand. Det er som om, at en helt ny verden har åbnet sig op for mig, siger Line Thoresen.

Knap hver fjerde gymnasieelev skader sig selv
Knap hver fjerde gymnasieelev skader sig selv

Flere sanser
Det var professor Adam Zeman fra University of Exeter, som i august måned beskrev tilstanden i en rapport offentliggjort i magasinet Cortex. Begrebet blev først beskrevet i 1880'erne som en følge af slem hjerneskade, men har ikke tiltrukket meget opmærksomhed siden. Men da Adam Zeman henviste til ældre studier om aphantasia i en artikel i magasinet Discovery kontaktede 21 personer ham. Det er blandt andet deres oplevelser, som er beskrevet i rapporten fra august.

En af disse, Tom Ebeyer fra Onatrio, Canada, forklarer at alle hans sanser er påvirket. Han kan hverken mindes lyd, konsistens eller lugt, og det har haft store følelsesmæssige konsekvenser for ham.

- Jeg begyndte at føle mig isoleret – jeg kunne ikke gøre noget, som var så centralt for det gennemsnitlige menneskes hverdag, siger Tom Ebyer.

Flere af Line Thoresen sanser er også påvirket af aphantasia. Hvis hun forsøger at huske, hvordan en sang lyder, hører hun den ikke, som den lyder i radioen. Her er hun mere eller mindre selv rockstjernen.

- Det er mig selv, som laver den her stemme og ligesom prøver at gøre den efter. Hvis jeg skal forestille mig musik i hovedet, så hører jeg min stemme, som laver lyden af guitaren, og min stemme, som prøver at efterligne Jim Morrisons sangstemme, forklarer den 20-årige.

Lavt selvværd: Unge blinde burer sig inde i deres hjem
Lavt selvværd: Unge blinde burer sig inde i deres hjem

Billeder i drømme
Ifølge Adam Zeman lever personer med aphantasia ikke helt uden visualiseringer. Selvom de ikke kan danne billeder i vågen tilstand, gør de det stadig, når de sover.

- Vores deltagere har førstehåndsviden om billedsprog gennem deres drømme. Vores undersøgelse afslørede en interessant adskillelse mellem frivillige visualiseringer, som er fraværende eller meget reduceret i disse individer, og ufrivillige visualiseringer i for eksempel drømme, som normalt bevares, siger neurologen.

Og Line Thoresen drømmer også. Her danner hendes hjerne de billeder inde i hovedet, som hun ikke er i stand til at danne i vågen tilstand.

- Det er ikke så tit, jeg kan huske, når jeg drømmer. Men når jeg gør, er det tit en meget stærk drøm. Nogle gange kan jeg godt se ting for mig, men det er måske ikke så klart et billede, siger hun.


LÆS OGSÅ: Kendt film-dværg om handicap: Stop med at være så forbandet korrekt

LÆS OGSÅ: Jessica fik orm i øjeæblet: Skulle holde sig vågen i en uge

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Sofie Linde: Sådan er Joakim som far
bt.dk
Skal du vælge den dyre bilvask i...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx