Af Videnskab.dk - 03/05-17 11:23

Ingen dum idé: Derfor skal du bekymre digIngen dum idé: Derfor skal du bekymre dig

Der er flere gavnlige effekter ved at bekymre sig.

Bildstrecke im Grossformat »

I galleriet øverst: Top 5 over danskernes frygt

Ingen grund til bekymring.

Det har du sikkert hørt før, og det kan da også føles nytteløst at bekymre sig. Men det er det faktisk ikke, skriver sciencedaily.com ifølge Videnskab.dk.

Læs den fulde artikel på Videnskab.dk.

Ifølge et nyt studie er der nemlig flere gode grunde til at bekymre sig. Studiet viser blandt andet, at bekymring kan have en motiverende og beskyttende effekt.

Mere end hver fjerde dansker har en virkelig klam vane
Mere end hver fjerde dansker har en virkelig klam vane

Se listen: Det tænder danskerne på
Se listen: Det tænder danskerne på

»På trods af dens negative ry, er det ikke al bekymring, der er destruktiv eller forgæves. Den har motiverende fordele, og den virker som en følelsesmæssig beskyttelse,« siger studiets forfatter, psykologiprofessor Kate Sweeny fra University of California Riverside, til sciencedaily.com.

Studiet forbinder blandt andet bekymring med forberedelse og planlægning samt bedring efter en traumatisk begivenhed eller depression.

Tidligere er bekymring blevet forbundet med sundhedsbeskyttende adfærd, såsom at bruge sikkerhedssele i bilen. Og i en repræsentativ gruppe af amerikanere viste det sig også, at forsøgspersonernes bekymringer om hudkræft kunne forudsige, om de brugte solcreme.

»Det virker til, at både for meget og for lidt bekymring kan påvirke motivation. Men den rette mængde kan motivere uden at paralysere,« siger Kate Sweeny til sciencedaily.com.

Hver femte dansker brokker sig hver eneste dag
Hver femte dansker brokker sig hver eneste dag

Ud over at motivere kan bekymring også virke beskyttende over for depression. Glæden ved en god oplevelse føles nemlig større, hvis man havde forberedt sig på en negativ.

»Ekstreme niveauer af bekymring er skadelige for helbredet. Jeg vil ikke være fortaler for overdreven bekymring. I stedet håber jeg, at jeg kommer med en beroligelse til dem, der ikke kan lade være med at bekymre sig. Planlægning og forberedelse er ikke en dårlig ting – bekymring i de rette mængder er langt bedre end ingen bekymringer overhovedet,« siger Kate Sweeney til sciencedaily.com.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forløst Brøndby-helt: 'Det her er et...
bt.dk
Politiet: 21-årig dykker er fundet død
bt.dk
Ikonisk dansk band leverede kongelig...
bt.dk
Udenrigsministeriet advarer danskere...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx