Af - 12/08-14 12:25; Opdateret: 12/08-14 14:32

Rullepølse mistænkes for at have kostet 12 danskere livetRullepølse mistænkes for at have kostet 12 danskere livet

Myndighederne efterforsker i øjeblikket et udbrud af listeria i Danmark

storybild

Styrelsen mener at have fundet hovedsmittekilden og har derfor lukket ned for produktionen på Jørn A. Rullepølser i Hedehusene. (Det er ikke den pågældende rullepølse på billedet) (Billede: Djurhuus Kristian)

Myndighederne efterforsker i øjeblikket et udbrud af listeria i Danmark. Udbruddet har resulteret i dødsfald, oplyser Fødevarestyrelsen.

Styrelsen mener at have fundet hovedsmittekilden og har derfor lukket ned for produktionen på Jørn A. Rullepølser i Hedehusene.

Det er Fødevarestyrelsen, der i samarbejde med Statens Serum Institut og Fødevareinstituttet DTU har sporet et igangværende udbrud af fødevarebakterien listeria i Danmark.

Advarsel: Denne humus kan give dig blodforgiftning
Advarsel: Denne humus kan give dig blodforgiftning

Styrelsen arbejder med alle til rådighed stående midler på at få udbruddet stoppet.

Fødevarestyrelsen arbejder i øjeblikket på at finde ud af, hvilke navngivne produkter, det drejer sig om. Og styrelsens hjemmeside vil løbende blive opdateret med navne på produkterne.

Ifølge Statens Serum Institut, SSI, fandt man det første udbrud af listeriose allerede i september sidste år. Og frem til i dag er der registreret 20 patienter med listeriose fra udbruddet.

Coop tilbagekalder cous-cous efter bakteriefund
Coop tilbagekalder cous-cous efter bakteriefund

De fleste tilfælde er dog forekommet for nylig. I juni, juli og august alene er der registret 15 nye tilfælde, oplyser SSI. Patienterne fordeler sig på 11 kvinder og ni mænd i alderen 43-89 år, og de er bosat i hele landet.

- Der er 12 patienter, der afgået ved døden indenfor 30 dage efter prøvedato. I lighed med tidligere listeria-udbrud havde patienterne alvorlig underliggende sygdom, og dødsfaldene kan derfor ikke med sikkerhed tilskrives listeria-infektionen, skriver Statens Serum Institut.

Sælges primært engros
Fødevareberedskabschef fra Fødevarestyrelsen Kim Sigsgaard siger, at den type af listeria, der har krævet dødsfald, kan spores tilbage fra september 2013 og frem til i dag. Men de fleste udbrud - 15 - stammer fra de seneste tre måneder.

- Og vi har en begrundet mistanke om, at udbruddet stammer fra Jørn A. Rullepølser, hvor man laver kødpålæg. Virksomheden sælger kun engros, og vi har nu fået en liste over deres kunder, som vi har kontakt til, siger Kim Sigsgaard.

- En anden del af efterforskningen er, at vi nu skal finde ud af, hvor listeriabakterien kom fra, siger fødevareberedskabschefen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skandalen spreder sig som en...
bt.dk
Politiet er forbløffet: Nogen holder...
bt.dk
Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Drama i det britiske kongehus:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx