Af - 09/05-16 04:00; Opdateret: 09/05-16 06:12

Børn drukner sig i allergifremkaldende parfume og makeupBørn drukner sig i allergifremkaldende parfume og makeup

13-16-årige piger er i øget risiko for at udvikle alvorlig og livslang allergi, fordi de bruger mange forskellige plejeprodukter med parfume, advarer Miljøstyrelsen

Bildstrecke im Grossformat »

Makeup, deodorant og parfume. Rækken af produkter, som 13-16-årige piger smører sig ind er lang. Så lang, at de er i særlig risiko for at udvikle parfumeallergi.

I en ny rapport fra Miljøstyrelsen fremgår det, at 95 procent i aldersgruppen bruger deodorant, 74 procent bruger parfume samt makeup og 69 procent ansigtscreme og bodylotion, og det får nu Miljøministeriet til at advare og lancere en ny kampagne.

Har du parfumeallergi? Så vil metroxpress rigtigt gerne tale med dig! Skriv en mail til cweber@mx.dk

“Det her handler ikke bare om ubehagelig kløe, men om en allergi for livet, som for nogle kan betyde, at man ikke mere kan fastholde sit job eller får problemer i hverdagen, fordi der er parfumestoffer i mange produkter, vi dagligt er i kontakt med”, siger toksikolog og projektleder i styrelsen, Maiken Guldborg Rasmussen.

Teenagepiger er i høj risiko for at få parfumeallergi
Teenagepiger er i høj risiko for at få parfumeallergi

Hun pointerer, at risikoen for allergi gælder både drenge og piger, men at pigerne har det største forbrug og typisk bruger mindst syv produkter om dagen.

“Vi kan se i undersøgelsen, at parfumeallergi er en abstrakt trussel for pigerne. De har svært ved at forestille sig, at det kan ramme dem selv og har svært ved at forstå, hvad det er.”

Ifølge professor og leder af Videnscenter for Allergi, Jeanne Duus Johansen, kan parfumeallergi være meget alvorligt.

“Parfumeallergi kommer til udtryk som kløende eksem, blærer og udslæt, der er meget generende og kan sprede sig til hele kroppen. I meget sjældne tilfælde i så alvorlig grad, at man indlægges”, siger hun og pointerer, at parfumeallergi kan være en meget svær allergi at leve med.

Dyre øko-mærker til huden er fyldt med farlige parfumer
Dyre øko-mærker til huden er fyldt med farlige parfumer

“Når man først har udviklet allergien er man allergisk resten af livet, og det kan være svært for parfumeallegikere at undgå de allergifremkaldende stoffer, fordi de er i alle mulige kosmetiske produkter.”

Anna Bjerre, psykolog og leder af Girltalk.dk, mener, at unge piger altid er gået op i udseende, men at vi i dag lever i en kultur, hvor vi i langt højere grad eksponerer os selv. Det betyder, at de kosmetiske produkter spiller en stor rolle tidligt.

25-årige Freja: - Mine hygiejnebind gav mig smertefuldt udslæt i underlivet
25-årige Freja: - Mine hygiejnebind gav mig smertefuldt udslæt i underlivet

“Vi lever i en performancekultur, hvor vi hele tiden skal præstere og iscenesætte os selv, og det gør vi i høj grad ved at efterstræbe et bestemt ydre.”

Og for pigerne starter interessen for rigtige plejeprodukter, der kan sikre det perfekte udseende fra de er helt små.

“Det har en stor betydning for unge piger, hvilke mærker og produkter de bruger - både når det kommer til tøj, makeup og andre kosmetiske produkter. Det starter tidligt - allerede i 4. Klasse for nogle - hvor man har en bevidsthed om, hvad der er det rigtige”.


Læs Miljøministeriets gode råd til at undgå parfumeallergi øverst i artiklen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Anna Due fra 'Paradise' afslører: Det...
bt.dk
Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
Tre sikre og en masse spørgsmålstegn:...
bt.dk
Guldbejlers nøglekamp flyttes: Kevin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx