Af - 29/09-15 20:20; Opdateret: 05/11-15 15:07

Eksperter: Ny HPV-vaccine er ikke mere sikkerEksperter: Ny HPV-vaccine er ikke mere sikker

Om tre måneder er det slut med, at 12-årige piger HPV-vaccineres med den omstridte vaccine Gardasil. Efter nytår hedder vaccinen Cervarix.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Hverken Statens Serum Institut, Sundhedsministeriet eller de to vaccineproducenter, GSK og MSD, ønsker at uddybe, hvorfor hpv-vaccinen efter nytår bliver Cervarix i stedet for Gardasil.

GSK’s vaccine, Cervarix, beskytter ikke mod kønsvorter, men har samme bivirkninger som Gardasil.

Alle i rækken af forskere og hpv-eksperter som Metroxpress har talt med om skiftet er dog enige om, at seruminstituttets beslutning ikke er udtryk for, at Cervarix er et mere sikkert valg til millionordren i det danske børnevaccinationsprogram.

»Bivirkningsprofilen er den samme ved de to vacciner,« lyder det samstemmende fra blandt andre professor ved Rigshospitalet og Kræftens Bekæmpelse, Susanne Krüger, og overlæge på Frederiksberg Hospital, Jesper Mehlsen.

Ifølge metroxpress’ oplysninger om de fortrolige handler, skyldes skiftet, at GSK har tilbudt Statens Serum Institut den laveste pris i en udbudsrunde, hvor dækning af kønsvorter ellers vægter selvstændigt med 10 procent. Men at pris er forklaringen, stiller både Susanne Krüger og Sex og Samfund sig uforstående overfor:

»Usponsoreret forskning viser, at Gardasil har betydet en fantastisk stor nedgang i kønsvorter, og jeg kunne godt tænke mig en forklaring på, hvorfor samfundet ikke vil vaccinere mod dem,« siger hun.

Også hos Sex og Samfund ærgrer man sig:

»Den første synlige effekt af vaccinen har været en stor reduktion i antallet af unge danskere, der har udviklet kønsvorter. Det har både sparet offentlige sundhedsudgifter i millionklassen og en stor gruppe af unge for en periode med nedsat livskvalitet som følge af smitte med kønsvorter og behandlingen,« siger projektchef, Jeppe Hald.

LÆS OGSÅ: Danmark dropper omstridt HPV-vaccine

LÆS OGSÅ: Over 1500 piger har formodede HPV-bivirkninger

LÆS OGSÅ: 758 piger med mistanke om HPV-bivirkninger får fortsat ikke hjælp

LÆS OGSÅ: Minister vil undersøge HPV-ventelister

LÆS OGSÅ: Syge piger nægtet adgang til HPV-centre

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Mads Langers skade forværret: 'Jeg...
bt.dk
Brand i lejlighed: Person var død, da...
bt.dk
John døde efter fejl på dansk...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx