Usikker sex dræber 123 om åretUsikker sex dræber 123 om året

Hvert år dør 123 danskere på grund af usikker sex. Langt de fleste dødsfald skyldes HPV-virus

storybild

(Billede: ina Fassbender)

Mange unge tror, at kønssygdomme er harmløse og noget, man kan klare med en pille.

Men ser man på nye tal fra Sundhedsstyrelsen, så er usikker sex på top ti over de risikofaktorer, der dræber danskerne.

Hvert år dør 160 danskere af en diagnose relateret til usikker sex, heraf var ubeskyttet lagengymnastik den direkte årsag til 123 af dødsfaldene. Størstedelen skyldes HPV-virus, der kan udvikle sig til livmoderhalskræft. Til sammenligning mistede 167 livet i trafikken sidste år.

Rekordmange får konstateret klamydia
Rekordmange får konstateret klamydia

Mange unge tænker ikke over, at der er en risiko forbundet med at blive smittet med en sexsygdom, fortæller Niels Sandø, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

“Kun omkring hver tiende af de 15-23 årige ved at en konsekvens ved ubeskyttet sex kan være kræft,” siger han.

Kondomet springer: Unge kender ikke deres størrelse
Kondomet springer: Unge kender ikke deres størrelse

Omkring 80 procent af alle seksuelt aktive kvinder får på et tidspunkt HPV-virus, og andre seksuelt overførte sygdomme breder sig også blandt unge, fortæller Niels Sandø.

“Vi har set en stigning i antallet af tilfælde af klamydia, syfilis og gonore. Når sexsygdomme er meget udbredte blandt unge, er det fordi de oftere har skiftende partnere. Det er også derfor vi har særligt fokus på at informere unge om, at de skal huske at bruge kondom, når de er sammen med en ny partner.”

Ny dansk opdagelse beskytter måske mod kønssygdomme
Ny dansk opdagelse beskytter måske mod kønssygdomme

Kun hver anden ung bruger kondom, når de er sammen med en ny partner, og ifølge Gabriela Rehfeld, der er specialist i sexologisk rådgivning og leder af Ungdomsmodtagelsen i Halsnæs, skyldes det ofte, at de unge synes, det er akavet at italesætte et ønske om at beskytte sig.

“Nogle drenge siger, at de frygter, at pigerne tror, at der er noget galt med ham, hvis han tager kondomet frem. Men omvendt fortæller pigerne, at de nærmest ser fyren som en helt, hvis han uden at tale om det bare tager kondomet på, fordi det beskytter dem begge.”


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx