Af - 10/09-15 09:58; Opdateret: 10/09-15 10:29

Pas på - din indsamling til flygtninge kan være ulovligPas på - din indsamling til flygtninge kan være ulovlig

Mange velmenende danskere er ikke klare over, at de bryder loven og kan straffes med bøde, når de laver private indsamlinger til flygtninge og migranter, skriver Dagens.dk

storybild

Loven blev indført for et år siden, men den er endnu ikke blevet almen kendt. (Billede: Polfoto/UNGER ANTHON)

Den seneste tids store flygtningestrøm fra Sydeuropa har øget danskernes opmærksomhed. Det vælter ind med store donationer og hjælpende hænder.

Facebook-gruppe starter annoncekrig med regeringen
Facebook-gruppe starter annoncekrig med regeringen

Og selvom nødhjælpsorganisationerne stadig modtager gavmilde bidrag, så har flere privatpersoner også oprettet indsamlinger, der skal hjælpe de mange flygtninge.

Men du kan hurtigt komme til at bryde loven, selvom du bare forsøger at være barmhjertig.

Efter massiv kritik: Dyreværnet stopper indsamling til flygtninge
Efter massiv kritik: Dyreværnet stopper indsamling til flygtninge

Ifølge dansk lovgivning skal en indsamling nemlig meldes til Indsamlingsnævnet, før den er lovlig. Glemmer man det, kan man blive politianmeldt og straffet med bøde.

Loven blev indført for et år siden, men den er endnu ikke blevet almen kendt, fortæller formanden for Indsamlingsnævnet Christian Lundblad til Dagens.dk.

Red Barnet: Indsamlingsbøsser proppet efter flygtningestrøm
Red Barnet: Indsamlingsbøsser proppet efter flygtningestrøm

Derfor oplever han ofte, at de velmenende indsamlere ikke er opmærksomme på, at de bryder loven.

- Det er ikke i ond tro. Når vi tager kontakt til dem, bliver de overraskede over, at det er nødvendigt at anmelde indsamlingen, men de tager det som regel pænt, siger han.

Han forklarer, at det er nødvendigt at registrere sin indsamling, så nævnet efterfølgende kan kigge på regnskabet og sikre sig, at pengene er gået til de rigtige.

Der er endnu ikke blevet uddelt bøder, selvom flere er blevet politianmeldt. Han anslår dog, at en bøde kan komme til at lyde på 3000 kroner.

Laver man en såkaldt ‘privat indsamling’, behøver man ikke at anmelde den til nævnet. En privat indsamling betyder nemlig, at der kun samles ind blandt venner, familie og kollegaer.

- Men når man laver en indsamling på nettet, vil den altid være offentlig. Selvom den oprindeligt var tiltænkt ens egen lille omgangskreds, så rammer den en spredt personkreds, og så skal den anmeldes, siger Christian Lundblad.

Regler gælder indsamling af penge såvel som mad, tøj og bamser. Brugte ting er dog undtaget af loven.

Loven gælder ikke kun for de aktuelle indsamlinger til fordel for især flygtninge. Den gælder også de private indsamlinger, man har set flere af den senere tid, til f.eks. familier, der har mistet alt efter skybrud eller dødssyge patienter, der søger behandling i udlandet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx