Af Ritzau - 09/04-17 12:26

S: Mægling kan sikre endnu større tillid til politietS: Mægling kan sikre endnu større tillid til politiet

Borgere oplever ikke, at det anerkendes, at de har været udsat for noget forkert, når de klager over politiet.

storybild

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, er klar til at diskutere et forslag om mægling, når borgerne klager over politiet. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Linda Kastrup)

Såvel DF som Socialdemokratiet er klar til at se på et forslag om mægling, efter at en evaluering har vist, at der fortsat er ret stor utilfredshed med, hvordan afgørelser af klager over politiet falder ud.

Det er en af konklusionerne i en evaluering af Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) offentliggjort onsdag.

For selv om myndigheden opfattes som uafhængig af politiet, oplever borgerne ikke i tilstrækkelig grad, at det anerkendes, at de har været udsat for noget forkert, fremgår det.

Det er Lars Holmberg, lektor i kriminologi, der står bag evalueringen. Og på Christiansborg er der lydhørhed over for hans forslag til at øge forståelsen mellem borgere og politi. Nemlig en form for mægling.

Både Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti er åbne over for idéen.

Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, hæfter sig først og fremmest ved, at der er stor opbakning til politiklagemyndigheden i den danske befolkning.

- Men omvendt er der også steder, hvor vi kan og skal gøre mere for at sikre en større tillid. Det er en forudsætning for vores retssamfund, at borgerne har tillid til vores politi og dermed også til klageinstansen, siger hun.

Socialdemokratiet vil tage forslaget om mægling op i politiforligskredsen. Og Dansk Folkeparti er ikke afvisende.

- Jeg mener faktisk, at vi i Danmark i al beskedenhed, har et ret godt system, siger retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

- Men hvis der rejses tvivl om det, så vil vi vældig gerne se på det. For der skal være sikkerhed for, at myndighederne også bliver kontrolleret.

Ifølge evalueringen fra Lars Holmberg er problemet, at DUP først og fremmest skal undersøge, om det kan bevises, om en betjent har gjort noget galt eller ej.

Denne stramme opgave kan være forklaringen på, at antallet af tilfredse borgere ikke er steget, selv om der er etableret en mere uvildig myndighed.

- Klagerne ønsker mange ting ud over straf og irettesættelse: Undskyldninger, ændringer i politiets praksis og ledelsesmæssigt fokus på uhensigtsmæssig adfærd, skriver Lars Holmberg.

Det er på den baggrund, han rejser forslaget om mægling.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver det alvor: Det skal...
bt.dk
Støjberg var inviteret til at holde...
bt.dk
BTs fodboldkommentator: Derfor...
bt.dk
'X Factor'-Andreas gennemgik...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx