Af - 12/01-14 15:04

Eks-minister: Embedsmænd er ikke knivskarpe til politikEks-minister: Embedsmænd er ikke knivskarpe til politik

Flere politiske skandalesager har skabt debat om embedsmændenes rolle i den danske regering.

storybild

Socialdemokraten Mette Gjerskov var minister indtil sidste år. Nu langer hun ud efter det politisk neutrale danske embedsværk: De er ikke godt nok rustet til at håndtere politiske sager, mener hun. (Billede: Liv Høybye/POLFOTO/arkiv)

Lars Løkkes rejsesag. Morten Bødskovs ministerafgang. Annette Vilhelmsens 'her er en million til dig'.

SF tæt på spærregrænsen efter Vilhelmsens brøler
SF tæt på spærregrænsen efter Vilhelmsens brøler

Ministeriernes embedsmand har tilsyneladende centrale roller i en række aktuelle skandalesager i dansk politik, og det har skabt debat om det normalt politisk neutrale embedsværks rolle.

Nu blander den tidligere socialdemokratiske minister Mette Gjerskov sig også i debatten:

- På nuværende tidspunkt er det min opfattelse, at der er en tendens til at embedsværket i højere grad forsøger sig med politik, og det er ikke deres største kompetence, siger hun i et interview med Ræson.

- Samtidig er centraladministrationen nok ikke tilstrækkelig rustet til at håndtere komplekse sager i det tempo, som medierne kræver. Der går ikke mange timer fra en sag begynder at rulle, til medierne har dømt nøl hos ministeren, tilføjer Gjerskov, der var fødevareminister fra 3. oktober 2011 til 9. august 2013.

Professor: Embedsmænd er i farezonen i skandalesager
Professor: Embedsmænd er i farezonen i skandalesager

Hun åbner også op for, at problemet måske kunne løses ved at ansætte flere politisk udpegede embedsmænd omkring ministeren, som man kender det fra en række andre lande:

- En løsning kunne være, at sikre ministrene flere politiske ressourcer og rådgivning. Men det skal efter min mening ikke være en del af det traditionelle embedsværk. Løsningen er ikke at gøre embedsværket politisk, men at sikre, at der er øget politisk tænkning omkring ministeren, mener Mette Gjerskov ifølge Ræson.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Patrick Nielsen fik pludselig...
bt.dk
Skaberne bag 'Badehotellet': Derfor...
bt.dk
Kemiker afviser Ruslands forklaring:...
bt.dk
Sexpiger, afpresning og misbrug af 50...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx