03/11-15 14:20

Løkke: Besparelser i kommuner kan gå til skattelettelserLøkke: Besparelser i kommuner kan gå til skattelettelser

Det såkaldte "omprioriteringsbidrag" i kommunerne kan "i princippet" gå til skattelettelser, siger Lars Løkke.

storybild

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fra talerstolen i Folketinget ved sin første spørgetime. (Billede: Polfoto)

De penge, som regeringen hvert år vil lægge beslag på i kommunerne for efterfølgende at kunne dele dem ud igen til særlige formål - det såkaldte "omprioriteringsbidrag" - vil kunne gå til skattelettelser.

Det fastslog statsminister Lars Løkke Rasmussen tirsdag i Folketingets første spørgetime, hvor han var i direkte duel med de øvrige partiledere.

Johanne Schmidt forstår ikke nedskæringen af gymnasierne
Johanne Schmidt forstår ikke nedskæringen af gymnasierne

Regeringen har aftalt et omprioriteringsbidrag med kommunerne for næste år på en procent af kommunernes budget, svarende til 2,4 milliarder kroner. Til næste år får de så 1,9 milliarder kroner retur, men regeringen vil gentage den øvelse frem til 2019.

Og de penge, der måtte komme i statskassen via omprioriteringsbidraget, behøver ikke nødvendigvis at gå til velfærd, lød det fra statsministeren, der selv formulerer det således:

- Vi opererer med et omprioriteringsbidrag, og det betyder, at kommunerne skal frigøre hvad der svarer til en procent om året, siger han og fortsætter:

- Og så vil det være sådan i forhold til udgiftslofterne, at det, der frigøres der, det henføres jo under det statslige udgiftsloft, og så vil man som årene går tage stilling til, hvordan de penge skal sættes fri.

Analytiker: Venstre letter skatten på bekostning af børn
Analytiker: Venstre letter skatten på bekostning af børn

LA vil have flere penge til sundhedsvæsnet
LA vil have flere penge til sundhedsvæsnet

- Og det skaber mulighed for, at nogle af pengene kan omprioriteres til velfærd i kommunerne, i regionerne eller til forbrug i staten. Nogle af pengene kunne i princippet også omsættes til skattelettelser, lød det kringlet - omend meget præcist - fra statsministeren.

Han afviser samtidig påstanden - som blandt andet har været fremført af Kommunernes Landsforening (KL) - at omprioriteringsbidraget medfører besparelser på i alt syv milliarder kroner frem mod 2019.

Økonomiprofessor: Det ligner en meget stram finanslov
Økonomiprofessor: Det ligner en meget stram finanslov

- Man ikke sige med sikkerhed, hvad det er for et offentligt forbrug, der er til rådighed for kommunerne i 2019, siger Lars Løkke Rasmussen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx