Af - 16/06-14 08:15

Lysforurening truer nattesøvn og helbredLysforurening truer nattesøvn og helbred

Natte-himlen over Danmark er blevet så forurenet af lys, at det skinner ind i sovevæ-relserne og truer helbredet, advarer eksperter.

storybild

Danmark blevet oplyst om natten, hvilket også betyder, at der ikke længere findes steder, hvor man kan betragte stjernehimlen uforstyrret af lys. (Billede: Prins Engineering)

Ét er, at facadebelysning, lysreklamer, gadelygter og kulørte neonrør kaster en landsdækkende lyskegle op på nattehimlen og blænder for de tusindvis af stjerner, man for få år siden kunne fascineres af.

Noget andet er, at stort set hele Danmark er blevet forurenet af 'lyssmog', der gør natten alt andet end sort – til ulempe for folks søvn og helbred.

- Kunstigt lys udefra kan medvirke til at forringe vores natlige produktion af hormonet melanin, der beskytter mod depressioner, diabetes og kræft, siger søvnekspert i Scansleep, Torben Jager Petersen.

Per Tybjerg Aldrich, civilingeniør ved Cowi, har i knap 30 år med tiltagende bekymring beskæftiget sig med lysforurening, som han mener, er ude af kontrol i Danmark.

- Overalt er der nu betydelige problemer med det kunstigt indtrængende lys, der oplyser soveværelser og påvirker døgnrytmen negativt, advarer han.

»Vi er kommet dertil, at vi kan erklære natten ophævet. Danmark er blevet døgnåbent. Lys, støj, sociale medier, udendørsservering og alverdens forstyrrelser gør, at især unge ikke falder til ro, når mørket falder på – eller burde falde på.« siger han.

Han fortæller, at amerikanske forskere peger på, at udendørsbelysning kan medvirke til, at piger tidligere får menstruation, og at man ved, at børn, der sover i oplyste værelser oftere bliver nærsynede.

Han kalder det ‘voldsomt problematisk’, at danske myndigheder hidtil har undladt at bekæmpe lysforurening.

- I andre udviklede lande er myndighederne begyndt at gøre noget, siger Per Tybjerg Aldrich og henviser til, at der eksempelvis indføres regler, der begrænser virksomheder i at kaste lys op på bygninger, og at gadelamper skal skærmes, så de kun oplyser veje og fortov.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
'Nogen af os vil altid gå rundt og...
bt.dk
Et af landets dyreste huse: Jensens...
bt.dk
Blev kendt som Mini Me: Austin...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx