Af Karen Filskov Petersen - 20/10-17 14:07

Karen overskred grænsen over for kollega: Det var en joke, men det var slet ikke sjovtKaren overskred grænsen over for kollega: Det var en joke, men det var slet ikke sjovt

Klumme: Selv om det er velment, kan det godt være grænseoverskridende.

storybild

Karen Filskov Petersen, feminist og debattør (Billede: Maja Barløse)

#MeToo: Hvis alle kvinder (og mænd), som har lidt seksuelt overgreb eller seksuel chikane skriver 'også mig' ('me too') som statusopdatering, så kan vi give folk et begreb om problemets omfang.

Kvinder verden over står lige nu frem med deres historier om overgreb og chikane på arbejdspladsen, og mænd er begyndt at kime med i koret, som er blevet startet af en gruppe unge skuespillerinder, der har været ofre for instruktøren Harvey Weinsteins magtmisbrug. Han har i forskelligt omfang forgrebet sig på – herunder voldtaget – kvinder, der ikke havde mulighed for at sige nej.

Og små overgreb oplever jeg også selv i min egen hverdag - og jeg kan ikke selv sige mig for god for i øvrigt. I weekenden var jeg tjener. Her var der en kollega, der greb mig om taljen for at vise mig, hvor smuk han syntes, min figur var. Det var velment, men det var ikke behageligt overhovedet. Jeg slog selv senere en af de andre tjenere i røven for at få hendes opmærksomhed midt i travlheden, og det var en joke, der faktisk ikke var sjov.

Jeg er ked af begge ting skete. Vi overskred en grænse, der ikke behøver blive overskredet. Og det er ikke kun mænd, der overskrider grænser, men det er et samfund bygget af mænd, som har gjort, at folk synes, det er okay at seksualisere og røre kvinder - også i arbejdsregi. Det er det ikke. Jeg ved, at jeg vil tænke mig bedre om fremover.

Oplevelserne fra min weekend er slemme nok, men især i situationer hvor det er ens chef, der begår dem, er man ekstra udsat, for det er langt sværere at sige fra. Uanset køn er det svært at sige fra som medarbejder, når en person i en magtposition overskrider ens grænser. Man risikerer ikke bare sit job, man risikerer sit omdømme, og sin relation til øvrige kolleger.

Derfor sker det desværre alt for tit, at folk med magt kan forgribe sig på deres ansatte og øvrige kolleger, uden at møde konsekvenser. Muligvis opfatter de ikke engang den position, de tvinger deres ofre ud i, for det kan være svært at høre et 'nej,' som folk ikke tør sige, fordi liv og karriere står spil. Weinsteins ofre har haft svært ved at sige fra i øjeblikket, de har haft svært ved at sige fra, når han gentagne gange har krævet seksuelle ydelser fra dem, og de har haft svært ved at stå frem af frygt for deres fremtidige karriere. De har ikke haft mulighed for at praktisere det frie valg, han måske har følt, de havde.

De unge skuespillere, som er blevet voldtaget og antastet af Harvey Weinstein er en lille, men modig gruppe, der nu fører trop for tusindvis af indrømmelser, hvor særligt kvinder tager bladet fra munden og tager magten over deres kroppe tilbage.

De mentale konsekvenser af at være frataget sit frie valg giver ekko på sociale medier verden over. Stærke mennesker har følt sig forsmåede, er tvunget ind i en offerrolle, hvor deres identitet ikke ligger. Og sådan skal det ikke være!

Ingen skal ikke have mulighed for at tage magt over andres kroppe, og der skal ikke eksistere en struktur i arbejdsmiljøer, hvor enkelte mennesker med ansvar for andres arbejdsliv, føler sig berettigede til at begå seksuelle tilnærmelser over for dem. Der er ikke noget privilegie, der skal undskylde, at folk ikke tænker sig om og respekterer andres frie valg.

Del din stemme

Hvis du har følt, at du er blevet seksuelt chikaneret, og at du har haft svært ved at sige fra over for en arbejdsrelation, håber jeg, at du kan bruge denne globale kampagne til at finde styrke til at rejse din stemme i koret. Om det er over for dine venner, til din overgrebsmand- eller kvinde, eller om du vil dele din historie. Stem i, træd frem. Problemets omfang skal udbredes, og vi er rigtig mange, der støtter dig.

Link til starten på Me Too-kampagnen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

1,2 millioner danske passwords ligger...
bt.dk
23-årige Maria er kristen og går med...
bt.dk
Efter massiv kritik i pokalkamp: Nu...
bt.dk
Dagens horoskop: Det siger stjernerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx