Af - 07/12-16 07:24; Opdateret: 07/12-16 09:27

Kun 1,5 procent af penge fra tøjindsamling går til fattige landeKun 1,5 procent af penge fra tøjindsamling går til fattige lande

Udviklingsorganisationen UFF-Humana donerer kun halvanden procent af deres genbrugsindtægter til ulandsprojekter. Det viser tal fra organisationens regnskab for 2014 og 2015, som UFF-Humana for første gang har lagt frem.

storybild

Arkivfoto fra Zimbabwe (Billede: Philimon Bulawayo)

”UFF-Humana indsamler og handler med brugt tøj for at tjene penge til sit formål, nemlig at støtte mennesker i fattige lande.”

Sådan skriver UFF-Humana selv på organisationens hjemmeside. Alligevel er det kun halvanden procent af genbrugsindtægterne, der går til ulandsprojekter.

Det viser tal fra UFF-Humanas årsregnskab for 2014 og 2015, der for første gang er blevet offentliggjort, efter at organisationen har mødt kritik fra flere sider for ikke at ville lægge det frem.

Robert Hinnerskov, der er generalsekretær i Indsamlingsorganisationernes Brancheorganisation (ISOBRO), synes, at tallet er meget lavt.

”Når jeg kigger på regnskabet, bider jeg mærke i, at det er en meget lille del af den egentlige engrosomsætning, der reelt synes at blive anvendt til ulandsprojekter,” siger han til Radio24syv.

Det er ellers netop genbrug af tøj og tekstiler, som organisationen slår sig op på. Faktisk har UFF-Humana 915 tøjcontainere til indsamling af tøj, sko og tekstiler stående forskellige steder i Danmark. Tøjet sælges senere i genbrugsbutikker i Europa og på markeder i Afrika for at skaffe penge til projekter i fattige lande.

Like MX Penge på Facebook, hvis du vil opdateres med artikler om blandt andet forbrug og indsamlinger.

Men langt størstedelen af de midler, organisationens indsamlinger genererer, går altså i stedet til personaleomkostninger og indsamlingsomkostninger.

UFF-Humana ønsker ikke at lade sig interviewe af Radio24syv, men har svaret skriftligt på kritikken. Daglig leder Else Hanne Hansen mener, at seks til ti procent af genbrugsindtægterne er mere retvisende for organisationens donationer til ulandsprojekter. Hun understreger, at 2014 var foreningens dårligste år længe, og at det er resultaterne i 2015, man skal lægge mærke til.

”I 2015 betalte UFF-Humana 510.932 kroner til donationer af indtægterne fra salg af brugt tøj, det er godt seks procent. I 2016 har vi til nu doneret over 700.000 kroner til ulandsprojekter fra tøj-indtægterne og har dermed nået otte procent. Vi anser det for realistisk at nå ti procent i 2016,” skriver Else Hanne Hansen i en mail.

Hvis navnet UFF-Humana lyder bekendt, er det måske, fordi organisationen flere gange været efterforsket af de danske skattemyndigheder og af bagmandspolitiet. Mistanken er gået på, at der er kanaliseret midler fra det humanitære arbejde til Tvind-bevægelsen.

Journalist Frede Jakobsen, der i mange år har beskæftiget sig med Tvind, er ikke i tvivl om, hvorfor andelen af genbrugsindtægter, der går til fattige lande, er så lav:

”Når de deler så få penge ud – i øvrigt til egne projekter i den tredje verden – er det fordi, at langt størstedelen af deres indtægt på 8-9 millioner kroner om året går til Tvinds Lærergruppe. Tvind har mange underselskaber som UFF, der kanaliserer deres penge til konti i skattely,” siger han til Radio24syv.

Også Britta Junge, der har arbejdet for UFF-Humana og været medlem af Tvinds Lærergruppe fra 1980 til 1995 er sikker på, at UFF stadig er forbundet til Tvind.

”UFF er en del af Tvinds Lærergruppe. Der går i dag endnu færre penge fra det brugte tøj til de fattige i ulandene, fordi der bliver betalt så store projektlønninger til medlemmerne af Lærergruppen,” siger hun til Radio24syv.

Ifølge UFF-Humana er der ikke hold i påstanden om, at organisationen giver penge til Tvind.

Årsregnskaberne for 2014 og 2015 er de eneste, der er tilgængelige på UFF-Humanas hjemmeside. De halvanden procent er derfor et gennemsnit for de to år.

LÆS OGSÅ: Anklage: Københavns Kommune handler med skattesvindlere

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere Miss Danmark overrasker:...
bt.dk
Magnussen får god nyhed efter...
bt.dk
Søren Østergaard kom til at købe...
bt.dk
Peter Schmeichel i modvind: Udbetaler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx