Af - 15/08-14 12:03

Kommune når teenagemødre med gratis kondomer og spiralerKommune når teenagemødre med gratis kondomer og spiraler

Halsnæs har oplevet en tredobling i antallet af henvendelser til sin Ungdomsmodtagelse, siden kommunen vedtog at stille gratis prævention til rådighed til kommunens unge.

storybild

Tilbuddet om gratis prævention bliver suppleret med undervisning på kommunens uddannelsesinstitutioner som her på produktionsskolen i Frederiksværk. (Billede: Polfoto)

Et tilbud om gratis prævention som kondomer, spiral eller p-stav har i den grad fået de unge i Halsnæs til at henvende sig til kommunens Ungdomsmodtagelse.

- Antallet af henvendelser er tredoblet. Det vælter ind, fortæller jordemoder Gabriela Rehfeld fra kommunens Ungdomsmodtagelse.

Hvor hun før fik 10-15 henvendelser om ugen, steg det tal til over 40 i juni. Og det niveau har holdt de efterfølgende måneder.

Her er verdens sikreste kondom: Du kan IKKE blive syg ... eller gravid
Her er verdens sikreste kondom: Du kan IKKE blive syg ... eller gravid

Især glæder Gabriela Rehfeld sig over, at det er lykkedes kommunen at få fat i rigtig mange af kommunens ”unge mødre” under 25 år.

- Det er unge piger fra 16 års alderen. Vi har 50 ”unge mødre” om året i Halsnæs, konstaterer hun.

Prekær sag med gravid elev ender i Højesteret
Prekær sag med gravid elev ender i Højesteret

Faktisk ligger kommunen helt oppe i toppen af listen over uønskede graviditeter blandt unge kvinder. Og da cirka en fjerdedel ender som sociale sager, har kommunen nu forsøgt sig med gratis prævention.

- Det handler tit om at få dem over på varig prævention som spiral eller p-stav, for de kan ikke administrere p-piller, fortæller hun.

Gravid ramt af lyn: Datter født med 'strithår'
Gravid ramt af lyn: Datter født med 'strithår'

Ordningen er stadig så ny, at kommunen endnu ikke har statistik for, om den virker. Gabriela Rehfeld understreger dog, at præventionen kun bliver udleveret efter en grundig rådgivning:

- Vi har forsøg fra Norge, hvor det har gjort en stor forskel. Omvendt har der også været forsøg i Storbritannien uden effekt, fordi rådgivningen ikke har været god nok. Så det er utrolig vigtigt, siger hun.

Kommune giver fri prævention til unge
Kommune giver fri prævention til unge

Tilbuddet om gratis prævention løber indtil videre året ud. Derudover har Ungdomsmodtagelsen – som i øvrigt har sin egen gynækolog tilknyttet, som på stedet kan hjælpe dem, der skal have spiral – også en kønsklinik, hvor kommunens unge kan blive tjekket for kønssygdomme og få vejledning uden at skulle den lange, pinlige vej forbi egen læge.

Ekspert: Reality-mor i plast-fadæse udsætter barn for fare
Ekspert: Reality-mor i plast-fadæse udsætter barn for fare

Wow: Fem tips til evig ungdom
Wow: Fem tips til evig ungdom

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Eriksen skal være nybagt far og...
bt.dk
Mand alvorlig kvæstet i bilulykke
bt.dk
Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx