Af - 11/01-16 15:25; Opdateret: 11/01-16 16:05

Qvortrup: Samuelsens udmelding er nervekrig på højt planQvortrup: Samuelsens udmelding er nervekrig på højt plan

Det kan koste Liberal Alliances troværdighed, hvis Anders Samuelsen ikke gør alvor af sine trusler.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto/rye Skjoldjensen Anders)

Anders Samuelsen rasler med sablen overfor regeringen. Hvis der ikke bliver leveret på de skattelettelser, som Liberal Alliance fik tilføjet til regeringsgrundlaget, så vil han trække tæppet under Løkke. Dansk Folkeparti er direkte imod lettelser for de velhavende.

Mandag gik partilederen hos Liberal Alliance ud med en udmelding om, at partiet ikke kunne garantere regeringens overlevelse efter grundlovsdag, hvis ikke, der blev forhandlet om skattelettelser i foråret som lovet. Finansminister Claus Hjort foretrækker at koncentrere sig om asylproblematikken og skyde snakken om skat til senere på året.

- Det er nervekrig på ganske højt niveau, og hvis Lars Løkke havde troet, at han havde fået et parlamentarisk grundlag, han kunne koste rundt, så er han i hvert fald blevet klogere nu, siger metroxpress' politiske kommentator Henrik Qvortrup.

Engell: Samuelsens trusler søsætter den perfekte storm
Engell: Samuelsens trusler søsætter den perfekte storm

Stridens æble er lettelser af skatten i både bund og top, men et andet støtteparti kan blive en udfordring for Samuelsens plan for lettelserne til de højtlønnede.

- Det fik LA indføjet. Samuelsen har flere gang sagt, at ‘han er stålsat’ på, at det skal blive til noget. Problemet for Løkke er, at der ikke er flertal for at sætte den topskat ned. DF er arge modstandere af det, siger Qvortrup.

Næste skridt, vurderer Qvortrup, er at se, hvordan Samuelsen reagerer, når han finder ud af, at Løkke ikke kan levere på sit løfte på fem procentpoint af topskatten.

- Spørgsmålet er, om de vil vælte regeringen eller om de vil falde til patten, ligesom Enhedslisten gjorde det under den forrige regering. That is the question i dansk politik lige nu, vurderer Henrik Qvortrup.

Skattereform: Samuelsen truer regeringen på livet
Skattereform: Samuelsen truer regeringen på livet

Det høje spil kan koste Samuelsens troværdighed.

- For hver dag, der forløber, får Anders Samuelsen et stadigt større forklaringsproblem, hvis han falder til patten. Han har skruet sin retorik så meget op, at det vil være regulært pinligt for Samuelsen, hvis han accepterer og affinder sig med at der ikke kommer topskattelettelser, siger den politiske kommentator og forsætter:

Samuelsen: Vi har slugt en kamel til 1000 milliarder
Samuelsen: Vi har slugt en kamel til 1000 milliarder

- Jeg tror, at hans vælgere sidder derude og tænker: ‘Jamen, Liberal Alliance adskiller sig fra alle de andre partier ved at stå ved, hvad de lover.’ Hvis det bare viser sig, at Liberal Alliance bare ‘er ligesom Enhedslisten,’ så tror jeg, at han får noget af et forklaringsproblem.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx